BiH
12

"Kuća dobrih tonova" otvara se danas u Srebrenici

SRNA
U Srebrenici će danas zvanično biti otvorena "Kuća dobrih tonova" - objekat u kome Muzička škola "Superar" od septembra prošle godine održava časove muzike plesa, obuku horskog pjevanja, kao i druge kreativno-edukativne sadržaje za djecu i omladinu.

Objekat će zvanično otvoriti predstavnik austrijske humanitarne organizacija "Seljaci pomažu seljacima" - BHB Doraja Eberle, koja je najveći donator i inicijator pokretanja rada Muzičke škole u Srebrenici.

Ona je pokrenula aktivnost i organizacija BHB je dobila od opštine ovaj objekat na korištenje i namjenski ga adaptirala za sadržaje koji će u njemu biti organizovani. On sadrži šest prostorija za vježbanje polaznika Muzičke škole, kuhinju, salu za koncerte, kancelarije i nekoliko soba za prenoćište.

Prostor je moderno opremljen i u njemu se svakodnevno obavlja nastava i kreativne radionice i vježbanje plesa, sviranja i horskog pjevanja.

Polaznici "Superara" uče i vježbaju horsko pjevanje, sviranje klavira, harmonike, klarineta, flaute, gitare, perkusija i bubnjeva, pohađaju teatarske i plesne radionice, te kurs njemačkog jezika.

Programom "Superara" obuhvaćeno je oko 200 djece iz Srebrenice, Skelana, Potočara i Bratunca.

Za tu djecu, kada su na nastavi ili vježbaju u "Kući dobrih tonova" obezbijeđeni su besplatni obroci i prevoz iz i do mjesta stanovanja, a sve te troškove snosi organizacija "BHB".

Iz "Superara" je najavljeno da će biti priređen bogat program kojim će se polaznici ove škole predstaviti publici i pokazati šta su naučili u prethodnom periodu.

Ovom programu prethodit će defile djece iz srebreničkog obdaništa "Poletarac" i Udruženja hendikepirane djece "Leptir", te članova "Superara" ulicama Srebrenice u 12 sati.