BiH
0

KŠC u Banjoj Luci bi zbog finansijskih problema mogao biti zatvoren

FENA
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Opća gimnazija pri Katoličkom školskom centru u Banjoj Luci mogla bi, zbog finansijskih problema, biti privremeno zatvorena već na proljeće, upozorio je danas biskup banjalučki Franjo Komarica.

To je jedina od 14 takvih škola u sedam katoličkih školskih centara u BiH, koja nije na budžetu ni entitetske ni gradske vlasti, iako uživa vrlo dobru reputaciju u gradu i okolini.

Biskup Komarica je, nakon razgovora s ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom, rekao da je i pored tih problema on optimist, jer se, kaže, uz malo dobre volje ovaj problem može riješiti.

Ističe da za to dosad nije bilo potrebne političke volje, što nije dobro.

"Nije entitet RS tako siromašan da ne može dati potreban novac", kazao je Komarica u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da je više od 70 posto učenika Opće gimnazije srpske, 13 bošnjačke i ostali hrvatske nacionalnosti.

Podsjeća da je veliko interesovanje roditelja da im djeca pohađaju ovu školu te da bismo mogli otvoriti i drugu smjenu, ali je problem ekonomska neizvjesnost.

Eventualno privremeno zatvaranje Opće gimnazije, kako ističe, ne bi bilo dobro ni za grad Banja Luku ni za RS, ni roditelje ni djecu, koji su zadovoljni kakav odgoj dobijaju.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija nije dao decidiran odgovor da li će iz budžeta izdvojiti dodatna sredstva da bi KŠC nastavio s radom.

Taj resor dodjeljuje grant KŠC na godišnjem nivou u iznosu od 187.000 KM, ali to, očigledno, nije dovoljno.

On je naveo da iako je to javna, a ne vjerska škola, ona još nema taj status.

Na sastanku je bilo riječi i o uvođenju vjeronauke u škole o čemu je resorni ministar želio čuti stav Katoličke crkve u Banjoj Luci.