BiH
0

KS: Vlada će predložiti konkretna rješenja za komunalnu privredu

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (KS) je danas razmatrala aktuelnu problematiku u komunalnoj privredi.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša upoznalo je Vladu o pripremama i donošenju Zakona o sanaciji i konsolidaciji kantonalnih javnih preduzeća u KS-u.

Vlada će, zajedno s redovnim godišnjim izvještajima o poslovanju komunalnih preduzeća, spomenutu informaciju uputiti Skupštini Kantona, kao i konkretan prijedlog cjelovitih rješenja za komunalnu privredu u Kantonu.

Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Vlada je odobrila da iz interventnih sredstava u okviru svog budžeta izdvoji 30.980 KM za sanaciju objekta "Kuća sloboda" - ulaz u Tunel s dobrinjske strane koja je u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Vlada je obavezala Zavod za izgradnju KS-a da pokrene postupke rješavanja imovinskopravnih poslova na tri parcele na Ilidži, a koje se nalaze u najužem dijelu vodozaštitne zone, a sredstva za otkup ovih parcela osigurana su na poziciji naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Iako se radi o manjim parcelama, Vlada potcrtava opredjeljenje i podršku aktivnostima koji će dovesti do uređenja i zaštite vodozaštitne zone.

Dala je saglasnost da se diplomirani pravnik Velija Nuhanović postavi na poziciju direktora Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći te su se tako stekli i formalni uvjeti za početak rada ove kantonalne ustanove, saopćila je Pres-služba KS-a.