BiH
1

KS: Utvrđen Prijedlog zakona o platama i naknadama

FENA
Vlada KS (Foto: Klix.ba)
Vlada KS (Foto: Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je na 43. sjednici, nakon što je prethodno provedena javna rasprava u trajanju od 30 dana, danas utvrdila Prijedlog zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća.

Predloženim zakonom se određuju primanja direktora, izvršnog direktora, predsjednika i članova skupština, nadzornih odbora i drugih organa javnih preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo i to najviše do tri prosječne neto plate isplaćene u Federaciji BiH po posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za direktore i izvršne direktore, najviše do 50 posto jedne prosječne neto plate u Federaciji BiH za predsjednike skupština, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto za članove tih odbora.

Predlagač je stava da će se ovim zakonom urediti ova, do sada neuređena, oblast i da će se na taj način izvršiti uštede koje će ići u korist Budžeta Kantona Sarajevo i tih javnih preduzeća.

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS upoznalo je danas Vladu sa Informacijom o realizaciji projekta nabavke besplatnih udžbenika za učenike prvog, osmog i devetog razreda osnovnih škola u školskoj 2013/2014godini. Projektom podjele besplatnih udžbenika obuhvaćene su bile 73 javne i privatne osnovne škole na području Kantona Sarajevo, udžbenike je dobilo 4220 učenika prvog razreda, 1351 učenika osmog razreda i 1464 učenika devetog razreda osnovne škole, što ukupno iznosi 7035 učenika, a ukupno je podijeljeno 42.279 udžbenika.

Ovi udžbenici distribuirani su učenicima romske nacionalnosti, učenicima iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe kao i učenicima iz porodica u kojima troje ili više djece pohađa osnovnu, srednju ili visoku školu.

Podjela udžbenika završena je 28. septembra, a ukupna novčana sredstva utrošena u realiziranje projekta podjele besplatnih udžbenika iznose 360.424,96 KM.

Vlada je danas počela raspravu o korekciji cijena usluga vodosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša predočilo je Vladi nekoliko mogućih rješenja korekcije trenutnih cijena.

Konačna Odluka morat će tretirati prevashodno zaštitu potrošača uz osiguranje nesmatane funkcije snabdijevanja 138.191 domaćinstva pitkom vodom, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.