BiH
0

KS: Usvojen plan za implementaciju Strategije maloljetničkog prestupništva

FENA
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Akcioni plan za implementaciju Strategije protiv maloljetničkog prestupništva za BiH. Za provedbu plana bit će osigurana 2.640.000 KM od čega će milion KM biti iskorišten za prijem policijskih službenika.

Akcioni plan kreirali su predstavnici ministarstava KS i nevladine organizacije. Plan je usvojen uz dva zaključka: da se odrede nosioci aktivnosti iz plana, a skupština KS je naložila Vladi KS da intezivira aktivnosti na osnivanju ustanova u kojima će se provoditi zavodske mjere.

U okviru ove prve tačke dnevnog reda, a na prijedlog zastupnice Besime Borić, usvojeno je i da na čelu tima za praćenje implementacije i realizacije plana bude Samir Silajdžić.

Zastupnici su utvrdili i Nacrt zakona o proglašenju žalosti u KS koji sadrži uvjete, načine obilježavanja te kaznene mjere za nepoštivanje ovog zakona. Nacrt će biti upućen u javnu raspravu.

Skupština KS je utvrdila i Nacrt prostornog plana područja posebnog obilježja zaštićeni pejzaž ''Bijambare'' te usvojila prijedlog Odluke o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2008. Centralna manifestacija proslave Dana KS bit će održana 7. maja u Narodnom pozorištu.

Na sjednici je usvojen i prijedlog Odluke o uvjetima i načinu pokretanja nove stambene izgradnje u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom na području KS. Odlukom je predviđeno izdvajanje 20 miliona KM za uređenje zemljišta koje će biti ponuđeno investitorima. Planirana izgradnja obuhvata 5.000 stambenih jedinica na području KS.

Nakon jednosatne rasprave te privremene odgode izjašnjavanja zbog nepotpune dokumentacije (nedostaje Izvještaj neovisnog Revizora), zastupnici su pojedinačnim glasanjem usvojili Izvještaj o radu Javne ustanove ''Služba za zapošljavanje KS'' s Izvještajem o izvršenju finansijskog plana prihoda i izdatka za 2007. sa Izvještajem ovlaštenog Revizora te Izvještaj o radu Upravnog i Nadzornog odbora i Izvještaj o radu Komisije za realizaciju mjera za podsticaj zapošljavanja za 2007. Usvojen je i Izvještaj o radu Zavoda za izgradnju KS-a za 2007. te Program rada ovog Zavoda za 2008.

Za tačke dnevnog reda od 8 do 14 otvorena je jedinstvena diskusija s obrazloženjem da su sve tačke sa sličnom problematikom, a koja se odnosi na socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba te djece. Usvojeni su svi izvještaju o radu institucija koje se bave ovom problematikom kao i prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na njihov program rada te finansijski plan za 2008.

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kantonalnog stambenog fona Sarajevo za 2007., na koji je prethodno dato mišljenje ovlaštenog Revizora sa mišljenjem Ministarstva finansija, usvojen je jednoglasno.

Sjednica je u toku.