BiH
0

KS: Trajno stambeno zbrinjavanje 31 interno raseljene porodice

FENA
Potpisivanje Protokola o udruživanju sredstava za realizaciju Projekta “Trajno stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica u Kantonu Sarajevo” upriličeno je danas u Kantonu Sarajevo.

Ovim projektom bit će sanirana 31 stambena jedinica za interno raseljene porodice, a vrijednost projekta je 670.000 KM.

Protokol su potpisali sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izjeglice Kantona Sarajevo Slavica Gorančić, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, načelnik Općine Ilidža Amer Čenanović, načelnik Općine Vogošća Asim Sarajlić, pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za stambenu problematiku Nijaz Hromo te pomoćnik načelnika Općine Ilijaš za boračko-invalidsku i zdravstvenu zaštitu i raseljene osobe Nijaz Spahić, te predstavnica humanitarne organizacije Hilfswerk Austria Suzana Jašarević.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izjeglice KS za ovaj projekat izdvojilo je 550.000, Općina Ilidža 20.000, općine Hadžići i Ilijaš po 15.000, te općine Vogošća i Novo Sarajevo po 10.000 KM. Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria izdvojila je 50.000 KM.

Predstavnica implementatora projekta humanitarne organizacije Hilfswerk Austria Suzana Jašarević je naglasila da će prvo uslijediti obilazak i izbor korisnika, a radovi bi mogli početi za tri mjeseca.

U skladu s Planom povratka u Kanton i iz Kantona Sarajevo u 2008. godini, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izjeglice KS-a je predvidjelo prioritetno trajno stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica, kojih još na području Kantona ima 220.