BiH
0

KS: Smanjen broj krivičnih djela, ali povećan broj saobraćajnih nesreća

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Nermin Pećanac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kriminalitet na području Kantona Sarajevo za devet mjeseci ove godine u odnosu na period januar - septembar prošle godine karakteriše smanjenje broja, registrovanih djela za 1,4 posto, prijavljenih osoba za 6,7 posto, povratnika u činjenju krivičnih djela za 9,4 posto, maloljetnih izvršilaca za 12,3 posto, i osoba lišenih slobode za 9,6 posto.

Ovo je rezultat Izvještaja o radu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo za period januar - septembar 2013.godine, koji su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu prezentovali ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac, policijski komesar Vahid Ćosić i direktorica Uprave administracije i podrške Sanja Petrović.

Iako je u oblasti kriminaliteta izvještaj pokazao smanjenje broja krivičnih djela, s druge strane u Kantonu Sarajevo povećan je broj saobraćajnih nesreća, te će se o problemima u saobraćaju, potvrdio je Pećanac, razgovarati u narednom periodu.

Registrovano je 7.757 saobraćajnih nezgoda (365 li 4,9 posto više), 7.085 s materijalnom štetom (299 ili 4,4 posto više) i 672 s nastradalim osobama (66 ili 10,9 posto).

Stepen sigurnosti u saobraćaju, kaže Ćosić, pokušat će se riješiti realizacijom projekta čija je vrijednost milion KM, a koji kantonalna vlada treba usvojiti.

Policijski službenici u devet mjeseci u Kantonu Sarajevo su evidentirali 4.887 krivičnih djela, što je za 67 djela ili 1,4 posto manje u odnosu na uporedni period.

"Pripadnici Uprave policije za ukupno 3.072 krivična djela identifikovali su osumnjičene izvršioce ili 62,9 posto, što je za 0,5 posto manje u odnosu na uporedni period. Za izvršenje ovih djela prijavljeno je 2.370 osoba, od kojih je 1.546 povratnika, 135 maloljetnika, a 984 osobe su lišene slobode", ističe Ćosić.

U odnosu na 2012. u ovoj godini smanjen je broj prijavljenih osoba za 171 (ili 6,7 posto), povratnika za 161 (ili 9,4 posto ), maloljetnika za 19 (ili 12,3 posto) i osoba lišenih slobode za 105 (ili 9,6 posto).

"Rezultati izvještaja pokazali su da je nastala harmonizacija odnosa u MUP-u KS-a, koja je bila narušena u prethodnom periodu. Također, ispravljena je velika nepravda, koja je prije 11 godina učinjena certificiranim policajcima", rekao je ministar Pećanac.

Govoreći o aktivnostima MUPKS-a navodi da je početkom septembra počela kampanja „Biraj život bez oružja“, a u pripremi su tri zakona, zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a, te zakoni o naknadama i plaćama policijskih službenika.

"Ove godine primili smo 170 kadeta koji će biti u punoj funkciji krajem naredne godine. Osim toga, ispunit ćemo ono što je Vlada obećala, te ćemo do kraja ove godine na sjednici Vlade donijeti odluku o zaposlenju još 130 kadeta", kaže Pećanac.

Ovim povodom direktorica Uprave administracije i podrške Sanja Petrović željela je skrenuti pažnju građanima da provjere do kojeg datuma im važe lične karte, s obzirom na to da u Kantonu Sarajevu trenutno ima veliki broj građana kojima je istekla lična karta, a da nisu predali zahtjev za vađenje nove.

Aktivnosti MUPKS-a bit će usmjerene na borbu protiv krađa, razbojništva u trgovačkim centrima i na sigurnost u saobraćaju.