Saradnja sa civilnim društvom
0

FOTO / KS: Policija će efikasnije pomagati ugroženim grupama ljudi

Piše: N. Jamaković
U MUP-u Kantona Sarajevo predstavljen je projekt jačanja bilateralnog odnosa policije i organizacija civilnog društva u zaštiti ljudskih prava i primjeni zakona, koji će se provoditi u narednih 18 mjeseci.
Muhamed Budimlić i Nihada Čomor (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Muhamed Budimlić i Nihada Čomor (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar unutrašnjih poslova KS Muhamed Budimlić je istakao da će MUP provoditi projekt u saradnji sa Udruženjem Proi te da će ovo biti dobra prilika za povećanje povjerenja građana u policiju. Ministar je istakao da će u okviru projekta policijski službenici bit educirani u oblasti ljudskih prava, s posebnim akcentom na marginalizirane grupe žena.

Predsjednik Udruženja Proi, Samir Ibišević iznio je određene smjernice projekta istaknuvši da će on donijeti veliku korist ovisnicima o alkoholu i drogi, seksualnim radnicama itd.

"Policija može učiniti puno više za ove grupe ljudi. Poznato je da ovisnici čine krivična djela i njima bi informacije o mogućnosti liječenja i pružanju pomoći bile od velikog značaja, a time bi bio smanjen i broj krivičnih djela", rekao je Ibišević.

Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Prema njegovim riječima, u okviru projekta planirano je mapiranje servisa koje pružaju NVO i oni će, u obliku kataloga, biti dostupni policajcima, koji će, opet, na taj način znati usmjeriti pripadnike marginaliziranih grupa gdje da traže pomoć.

"Predviđeni su i seminari za policajce i članove NVO, kao i edukacija policajaca o temi ljudskih prava. Po završetku projekta mi ćemo na taj način u policiji imati edukatore koji će dalje prenositi svoje znanje o ljudskim pravima svojim kolegama", pojasnio je Ibišević.

Projekt je podržala Ambasada Kraljevine Holandije u našoj zemlji, a veliku pomoć u pripremi projekta pružio je i policijski ataše Ambasade.