BiH
2

KS: Ove godine manje polena u zraku

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema Izvještaju sezonske i prostorne varijacije polenskih alergena na području Kantona Sarajevo u 2013. godini koncentracija polena u zraku bila je manja nego u prethodnoj godini.

Uvjetovale su je meteorološke prilike i nepravilna smjena godišnjih doba koja utiče na proces cvjetanja i polinacije biljaka, navedeno je u izvještaju. Nagli pad temperature krajem augusta i početkom septembra, kao i učestale padavine, nepovoljno su uticali i na dinamiku kretanja polena ambrozije, izrazito štetne korovske biljke, čija je koncentacija u zraku također bila manja.

Monitoring polena u zraku i izvještavanje o zabilježenim koncentracijama i tokom ovogodišnje polenske sezone je osiguralo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Centrom za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Za razliku od prethodnih godina, u ovaj značajan projekt sada su uključene i općine Centar i Stari Grad Sarajevo. Ministarstvo i općine su zajedno finansirale nabavku savremenog uređaja za prikupljanje polenskih alergena, koji je instaliran na zgradi Općine Stari Grad u Sarajevu, čime je unaprijeđen monitoring i obezbijeđena bolja prostorna pokrivenost u odnosu na dosadašnju, koju je omogućavala stanica smještena na Prirodno-matematičkom fakultetu u Općini Novo Sarajevo.

Nakon sumiranja rezultata i izvršenih analiza na kraju ove polenske sezone posebno je naglašena potreba izrade «polenskog kalendara» u svrhu predviđanja početka sezone polinacije, što bi potencijalno omogućilo pacijentima da započnu pravovremeni i preventivni tretman. Također je konstatovano da je za kvalitetnije razumijevanje pojave alergijskih reakcija na pojedine vrste polena potrebno vršiti analize duži vremenski period, te da je potrebna i nabavka dodatne opreme i kadrovska edukacija. Kako ističu u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša, uskoro će uslijediti sastanak nadležnih subjekata kako bi se blagovremeno osigurala finansijska sredstva za rad Laboratorije za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u narednoj godini, te kako bi se nastavio monitoring polena, budući da je u direktnoj funkciji zaštite i poboljšanja zdravlja građana i prevencije polenskih alergija.

Cjeloviti izvještaj za 2013. godinu kao i sedmični pregled koncentracija polena dostupni su na web stranici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo www.mpz.ks.gov.ba.