BiH
40

KS: Odjeljenja do 20 učenika ne mogu se dijeliti u grupe pri izvođenju nastave

Piše: S. H.
Jedna od novih odluka koja odmah stupa na snagu u Kantonu Sarajevo (KS), a koju je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih glasi da se odjeljenja do 20 učenika prilikom izvođenja nastave iz predmeta informatika, tehnički odgoj i osnovi tehnike, ne mogu dijeliti u grupe.

Ministarstvo je navedenu odluku donijelo zbog prethodne prakse u pojedinim školama gdje je nastava iz spomenutih predmeta izvođena tako da su i odjeljenja s manjim brojem učenika dijeljena u dvije grupe.

Nova odluka, koja je svim osnovnim školama u KS dostavljena 26. oktobra, izričito zabranjuje dijeljenje odjeljenja do 20 učenika na dvije grupe prilikom izvođenja nastave informatike, tehničkog odgoja i osnova tehnike.

Podjela je dozvoljena isključivo u odjeljenjima sa više od 20 učenika.

Ipak, nameće se pitanje koliko će ova odluka utjecati na kvalitet nastave iz spomenutih predmeta, naročito ako znamo da je za predmet informatika potrebno posvetiti posebnu pažnju svakom učeniku, jer se nastava izvodi prije svega praktično uz korištenje kompjutera.

Ono što generalno zabrinjava kada je riječ o reformama u obrazovanju jeste povećanje broja učenika u jednom razredu. Trend u svijetu je smanjivanje broja učenika po odjeljenju da bi se ostvario kvalitet.

Zbog toga je neizostavno pitanje, koliko nove odluke idu na štetu kvaliteta obrazovanja.