BiH
0

KS: Od decembra skuplje i centralno grijanje

FENA
Cijena centralnog grijanja za domaćinstva u Kantonu Sarajevu od 1. decembra bit će veća za 20 posto, odlučila je danas na sjednici Kantonalna vlada.

Dosadašnja cijena grijanja iznosila je 0,99 maraka po metru kvadratnom, a nakon korekcije iznosit će 1,188 maraka po metru kvadratnom. Povećane su cijene grijanja i za poslovne prostore.

Kako je saopćio resorni ministar Abid Jusić, Vlada će osigurati sredstva za subvencioniranje oko 10.000 korisnika koji pripadaju ugroženim kategorijama.

Korekcija cijena centralnog grijanja u KS-u samo je jedna od mjera za sanaciju gubitaka poslovanja komunalnog preduzeća Toplane.

Vlada KS-a je planirala u rebalansu budžeta određena sredstva za pokriće ovih gubitaka, te donošenje sanacionog plana za naredni period kako bi se situacija u ovom preduzeću popravila.

Direktor Toplana Suad Zeljković pojasnio je da je dosadašnja cijena grijanja bila nerealna i socijalna, jer su svi korisnici centralnog grijanja bili na određeni način subvencionirani.

On je kazao i da su Toplane specifično preduzeće koje koristi tri najskuplja energenta, te smatra da bi konačno rješenje problema u ovoj oblasti bilo uvođenje tarifnog sistema.

Vlada KS-a je danas na sjednici utvrdila prijedlog rebalansa budžeta, koji je uvećan za četiri posto. Prema predloženim izmjenama i dopunama iznosi 739.500.000 maraka.

Vlada je na sjednici zaključila i da je Direkcija za robne rezerve KS-a spremna predložiti program interventnih mjera, ukoliko dođe do nestašice osnovnih životnih namirnica u KS-u.