BiH
0

KS: Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 3. septembra

FENA
Nova školska 2012./2013. godina za oko 40.000 učenika koji nastavu pohađaju u osnovnim i oko 19.000 u srednjim školama na području Kantona Sarajevo počet će u ponedjeljak, 3. septembra.

Savjetnik resornog kantonalnog ministra Sretko Žmukić kazao je Feni da će svi učenici prvih razreda osnovnih škola i ove godine besplatno dobiti udžbenike, a radi se o setu od pet udžbenika.

Besplatne udžbenike, dijelom iz školskih biblioteka, a dijelom dokupljivanjem iz budžeta Kantona, dobit će i učenici starijih razreda iz socijalno ugroženih obitelji, te romska djeca.

"U školskim bibliotekama već imamo značajan fond tih udžbenika za sve razrede, a dokupit ćemo udžbenike za deveti razred jer su nanovo štampani", kazao je Žmukić.

Novina je da će, u skladu s odlukom Koordinacije ministara obrazovanja FBiH, za deveti razred biti štampani udžbenici po principu jedan udžbenik za jedan predmet.

To bi, kako je kazao Žmukić, trebalo da pojednostavi proceduru nabavke udžbenika, doprinese njihovom kvalitetu, ali i snizi cijenu koštanja jer će izdavačke kuće štampati udžbenike u većem tiražu. Misli da ne bi trebalo da se kasni s izdavanjem udžbenika za deveti razred i da izdavači imaju dovoljno vremena da taj posao završe u prvim danima nove školske godine.

Koordinacija ministara obrazovanja FBiH utvrdila je spisak udžbenika za deveti razred, a prvi put je to po principu jedan predmet - jedan udžbenik.

Prema zvaničnoj evidenciji, ove godine planiran je upis 3.900 prvačića, od čega je njih 3.485 upisano u prvom roku. Augustovski rok za upis prvačića u školu još traje, te se očekuje da budu i oni upisani.

Žmukić podsjeća da je osnovno obrazovanje obavezno za svu djecu tako da su predviđene sankcije za roditelje koji djecu, bez opravdanog razloga, u školu na upišu ni u jednom od predviđenih rokova.

U slučaju da u dva predviđena roka nije upisao dijete, općina je dužna da pokrene prekršajni postupak protiv roditelja koji ugrožava pravo djeteta na obrazovanje. Kazne se ponavljaju ukoliko roditelj i dalje ne izvršava svoju obavezu, a za najneodgovornije roditelje moguća je i oduzimanje prava na starateljstvo.

Žmukić kaže da u Kantonu Sarajevo dosad nije bilo potrebe za izricanjem sankcija, pa ni za mandatne kazne što govori da su roditelji odgovorni.

Prema podacima Ministarstva, većina svršenih osnovaca upisana je u srednju školu u prva dva upisna roka, dok je manji broj njih to uradio u trećem krugu.

Prema planu i programu, prvo polugodište trebalo bi da bude završeno u petak, 28. decembra, a raspust će trajati četiri sedmice. Generalno, nastava u toj školska godina bit će završena 12. juna naredne godine. Maturanti gimnazija i drugih srednjih škola završavaju pet sedmica ranije, a sedmicu ranije završavaju učenici devetih razreda osnovnih škola.