BiH
0

KS: Nastavljena izgradnja zgrade na Baruthani

Klix.ba
Nastavljeni su radovi na izgradnji objekta kolektivnog stanovanja na Baruthani koji su počeli 2012. godine, a prošle godine su obustavljeni zbog neispunjavanja obaveza od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

U februaru ove godine, Općina Stari Grad i humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International za BiH, potpisali su aneks 3 Generalnog sporazuma o realizaciji projekta izgradnje objekta kolektivnog stanovanja na Baruthani, čime je Općina osigurala dodatnih 100.000 KM za nastavak radova.

Radove na izgradnji ovog objekta izvodi firma “Unigradnja”, a trenutno postavljaju skelu kako bi počela izrada fasade i fasadnih otvora. Prethodno je usvojen uzorak fasadne stolarije.

“Ovim radovima prethodila je izrada potpornih zidova i trotoara što je bilo neophodno da bismo počeli stavljanje fasade”, pojasnili su iz Hilfswerka, koji je implementator projekta.

Ova faza projekta podrazumijevat će građevinsko zanatske radove koji obuhvataju fasadnu stolariju, termo-fasadu, gromobransku instalaciju, vertikalne oluke i dio vanjskog uređenja (potporni zid, vanjsko stepenište i trotoar oko objekta).

Korisnici ovog objekta bit će jedanaest (11) interno raseljenih porodica iz Starog Grada čiji su stanovi u ratu potpuno razoreni i ne mogu biti obnovljeni, te trenutno žive u nekom od vidova alternativnog smještaja. Još jedan objekat kolektivnog stanovanja izgrađen je 2011. godine na Brusuljama, a u njega je useljeno devet interno raseljenih porodica.