BiH
0

KS dobio prvu digitalnu bazu podataka i softver s planom sječe i zaštite šuma

Sarajevo-x.com
U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Kantonalne uprave za šumarstvo, danas je zvanično prezentirana prva studija "Šumsko-gospodarskih osnova za privatne šume općina Hadžići, Trnovo, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Ilidža, Ilijaš i Stari Grad“.

Po nalogu Ministarstva privrede i Kantonalne uprave za šumarstvo, studiju je izradio stručni tim Javnog preduzeća "Bosanskohercegovačke šume“ Sarajevo, predvođen današnjim prezentatorima Samirom Omerovićem i Mersadom Omanovićem, a recenziju stručnjaci sa Šumarskog fakulteta.

Kako je istaknuto na današnjoj prezentaciji, ova šumsko-gospodarska osnova je zakonski instrument, proistekao iz Zakona o šumama Federacije BiH, preko kojeg će se na najsavremenijem načinu uz pomoć geografsko-informacionog sistema, odnosno GIS softvera, na najbolji način gospodariti šumskim bogatstvom Kantona Sarajevo. Studija sadrži konkretne podatke o trenutnom stanju i strukturi šuma, planove za njihovu sječu i sve aktivnosti potrebne za njenu adekvatnu zaštitu u narednih 10 godina. Za njenu konstantnu dvogodišnju izradu utrošeno je 340.000,00 KM, jer su korištene najsavremenije metode i sredstva za prikupljanje podataka poput GPS uređaja, te satelitskih snimaka. Na ovaj način izrađena je najsavremenija digitalna baza podataka, prva ovakve vrste u našoj zemlji, koja sadrži oko 6.000 katastarskih planova pojedinih šumskih područja Kantona Sarajevo. Značaj ove baze podataka još je veći, zbog činjenice da su sačinjeni i u nju uvršteni satelitski snimci područja koja do sada nisu imala svoje katastarske planove, što je posebno bilo izraženo na području Općine Ilijaš.

Naglašeno je i da će se ovaj softver najviše korititi u oblasti šumarstva, ali će biti na raspolaganju i ostakim privrednim djelatnostima. Također je iznesena i činjenica da će primjenom ovog softvera vlasnicima privatnih šuma biti ubrzan i olakšan put za dobijanje dozvola za plansku sječu od Kantonalne uprave za šumarstvo. Isto tako, bit će olakšan proces kontrole, ali i utvrđivanja lokaliteta, gdje je izvršena nelegalna, odnosno sječa šume bez dozvole, te primjena zakonom propisanih procedura i sankcija prema izvršiocima.

"Primjenom ovog softvera stvorene su pretpostavke za korištenje metoda i načina rada u oblasti šumarstva koji se provode u zemljama Evropske unije, što je i bio naš cilj“, istakao je ministar privrede Abid Šarić.

Po riječima predstavnika Federalnog zavoda za statistiku, ova studija je urađena na najsavremeniji način i njen softver je izvanredan, a bit će od velike koristi za izradu slične baze podataka na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.