BiH
24

KS: 7.542 zaposlena radnika u zdravstvu, nedostaje ljekara specijalista

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici programe rada 12 ustanova iz oblasti zdravstva, a nisu podržali program rada Stomatološkog fakulteta s klinikama.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić napomenuo je da bi se programi rada za 2013. godinu trebali razmatrati ranije, što su istaknuli i zastupnici, a ne u septembru iako su programi rada ovih ustanova usvojeni tokom usvajanja plana rada Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u aprilu.

Budući da su zastupnici postavili pitanje viška radnika u zdravstvenim ustanovama, Lokmić je napomenuo da su u zdravstvu zaposlena 7.542 radnika na 440.000 stanovnika koliko ih je bilo prilikom posljednjeg popisa stanovništva 1991. godine.

"Međutim, zaboravljamo da u Kantonu Sarajevo osim toga imamo 15.000 studenata, diplomatski kor, vojsku, strana predstavništva, dopunsko zdravstveno osiguranje i dobrovoljno zdravstveno osiguranje kao i Zakon o pravima povratnika prema kojem stanovnici koji su prije rata živjeli u KS imaju pravo na liječenje ovdje iako tu više ne žive, zbog čega se u KS liječi oko 600.000 stanovnika", pojašnjava ministar.

Napominje da Klinika za ortopediju ima jednu medicinsku sestru na 30 kreveta, a u Srbiji je standard da je jedna medicinska sestra na 16 kreveta, te ministar smatra da će predstojeći popis stanovništva pokazati da se u Sarajevu liječi oko 600.000 osoba.

Zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Damir Čardžić pohvalio uvođenje sistema elektronskih kartica u zdravstvu koje su uveliko olakšale život građanima, ali je zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović podcrtao da je zdravstvena usluga u Kantonu na zabrinjavajućem nivou.

Zastupnici danas nisu prihvatili ni izvještaj o radu Doma zdravlja Kantona Sarajevo za 2012. godinu, a ministar zdravstva je izvijestio zastupnike da ovaj izvještaj prvobitno nije bio prihvaćen na Vladi KS-a, ali je na kraju ipak usvojen uz preporuku da se što prije uradi sanacioni plan odnosno plan konsolidacije, na koji je podsjetio zastupnik Naše stranke Tarik Haverić.

Lokmić ističe da se mora pronaći rješenje za takozvani nepriznati kadar u Domu zdravlja, a u odnosu na prošlu, ove godine 50 radnika je manje koji tamo rade koji su nepriznati kadar.

Zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Segmedina Srna-Bajramović pitala je ministra da li je istina da Zavod zdravstvenog osiguranja finansirao 1.658 radnika od ukupno 2.096 radnika.

"Zanima me koliko radnika trenutno radi u JU Dom zdravlja i na koji način će biti finansiran nepriznati kadar?", upitala je Srna-Bajramović, a ministar je kazao da i radnici koji su takozvani nepriznati kadar, neće ostati bez posla, dodajući da je planirano da se zaposli 39 ljekara specijalista jer tog kadra nedostaje.