BiH
18

"Krvnikov trag": Bestseller urednika Guardiana secira balkanske ratne zločine

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Večeras će u Sarajevskom ratnom teatru biti održana promocija knjige "Krvnikov trag: Kako je potraga za balkanskim ratnim zločincima postala najuspješniji lov na čovjeka u svijetu" autora Juliana Borgera.

U pitanju je britanski bestseller koji razotkriva mnoge tajne u recentnoj historiji koja je odredila živote građana na Balkanu.

Radi se jednoj od najznačajnijh knjiga o recentnoj historiji Balkana i posthistoriji ratnih zločina u međunarodnom prostoru, čiji je autor spoljnopolitički urednik britanskog Guardiana i dobitnik Pulitzerove nagrade.

"Mnogo mi znači da će knjigu pročitati ljudi u Bosni i Hercegovini za koje je ona zapravo i napisana. Uvijek je vrlo emocionalno vratiti se u Sarajevo, budući da sam proveo dosta vremena ovdje za vrijeme rata i velika je čast da je knjiga prevedena na bosanski jezik i da će je čitati Bosanci i Hercegovci", kazao je Julian Borger na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Mediacentru u Sarajevu.

Knjiga "Krvnikov trag: Kako je potraga za balkanskim ratnim zločincima postala najuspješniji lov na čovjeka u svijetu" je opisana kao uzbudljiva, nikad ispričana priča o Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju i o tome kako su balkanski ratni zločinci pohapšeni u najuspješnijem olovu na ljude u historiji.

Knjigu su na današnjoj konferenciji za medije predstavili kao štivo koje se čita u dva dana, te knjigu koju moraju čitati djeca u srednjima, pa čak i osnovnim školama.

"Krvnikov trag" govori o gonjenju i hapšenju balkanskih ratnih zločinaca sa liste optuženika Haškog tribunala. Borger nam pripovijeda kako se Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću konačno ušlo u trag, te opisuje intrige oko hapšenja Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Jugoslavije, prvog šefa države koji je izveden pred Međunarodni tribunal zbog zločina počinjenih u vrijeme rata.

Na temelju razgovora sa bivšim vojnicima, pripadnicima specijalnih snaga, obavještajcima i istražiteljima iz desetak zemalja - od kojih je većina prvi put progovorila o svom učešću u tom lovu - ova knjiga rekonstruira četrnaestogodišnjji lov na ljude koji je gotovo u potpunosti izveden tajno.

Optuživši najgore ratne zločince za koje Evropa zna od nacističke ere, Haški tribunal je na koncu uspio pohvatati svih 161 osumnjičenika za svoje potjernice, što je uspjeh nezabilježen i političkoj i vojnoj historiji.

Julian Borger diplomatski je urednik lista Guardian. Izvještavao je o ratu u BiH za BBC i The Guardian, a potom se 1999. godine vratio na Balkan da izvještava o sukobu na Kosovu.

Borger je bio član Guardianovog tima koji je 2014. godine dobio Pulitzerovu nagradu za seriju članaka o masovnom nadziranju građana poznatih kao Snowdenovi dokumenti.

Bio je i u timu nagrađenom Medaljom za istraživačko novinarstvo 2013. godine i Specijalnom nagradom Paul Foot za istraživačko novinarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.