BiH
208

"Krv nam je svima ista": Akcija mladih iz etnički podijeljenih bh. općina

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas, 16. novembra, se u svijetu obilježava Međunarodni dan tolerancije, a ovim su povodom u nekoliko bh. općina organizovane akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi organizuju se danas u Bratuncu, Istočnom Novom Sarajevu, Maglaju, Doboju, Prijedoru, Goraždu i Mostaru.

Akcija nosi naziv "Krv nam je svima ista", a organizovali su je mladi aktivisti iz 30 općina u kojima se provodi projekat PRO-Budućnost američke agencije za međunarodni razvoj USAID, a koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom Mozaik, Critasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banje Luke i Međureligijskim vijećem u BiH.

Cilj projekta PRO-Budućnost je, kako navode iz USAID-a, da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj četverogodišnji projekat će angažovati više od 100.000 građana u 30 ciljanih općina koje su od rata podijeljene po etničkim linijama.

Ovi mladi ljudi okupljeni pod okriljem projekta PRO-Budućnost intenzivno rade na promociji vrijednosti kojima žele ojačati procese pomirenja i izgradnje povjerenja u njihovim zajednicama. Za ovu akciju su zajednički radili u saradnji s nadležnim ustanovama za transfuziju krvi koje će osigurati tehničku realizaciju akcije, dok su mladi mobilizirali svoje zajednice na ovu akciju.

Projektne aktivnosti uključuju obuke, mirovne kampove, javne govore, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative.

"Putem edukacije i dijaloga među grupama, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti te početi sarađivati na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti", navode iz CRS-a.