Slučaj Memić i ostali
0

Krv i čahura kraj tijela strijeljanog Branka Mlikote

FENA
Na suđenju šestorici optuženih za zločine u Trusini kod Konjica, svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala kako su joj pripadnici Armije BiH (ABiH) ubili supruga sredinom aprila 1993. godine.

Svjedokinja Ruža Mlikota prisjetila se 16. aprila 1993. godine, kada su vojnici u crnim i šarenim uniformama ušli u njenu kuću u Trusini (općina Konjic), u kojoj je živjela za suprugom Brankom, te ih odveli prema selu.

“Sve iz sela što je bilo, dovedeno je kod kuće Drlja. Jedan vojnik je suprugu stavio pištolj na uho i pitao ga gdje mu je municija od pištolja, na što je on rekao da je u kući, te ga je tamo odveo. (...) Počeli su nas odvajati od muškaraca i mi smo ušli u jednu kuću. Prije nego što će strijeljati muškarce, ja sam izašla iz kuće. Počeli su pucati i pobili su ih. Nisam htjela gledati, ali ko jeste, mogao je vidjeti”, rekla je svjedokinja.

Za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

Prema navodima optužnice, Ališpago je u to vrijeme bio komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, Bojadžić njegov zamjenik, dok su Memić, Salčin i Hodžić bili pripadnici odreda, a Senad Hakalović pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”.

Mlikota je ispričala da su im vojnici nakon strijeljanja naredili da izađu iz kuće, te da prema jednom zaseoku nose oružje, da bi se istog dana vratili u Trusinu.

“Poslije kada sam naišla, ušla sam u kuću i vidjela sam mrtvog Branka. Vidjela sam krv oko uha i čahuru od pištolja. Pogođen je kroz uho”, rekla je svjedokinja, te dodala da je od drugih žena čula kako je vojnik koji je odveo njenog supruga bio iz Zenice.

Svjedokinja je također ispričala da je, dok je s drugim ženama boravila u kući komšije Drlje, “Hakalović, kojeg poznaje od ranije”, ušao i počeo da rovi po ladicama u kuhinji.

“Znala sam ga od ranije, otac mu je Zaim. Bio je u šarenoj uniformi i bijeloj traci preko glave. Bio je plav, mršav i srednje visine, a svi Zaimovi sinovi liče jedan na drugog”, dodala je Mlikota.

Prilikom ranijeg davanja izjave u Zagrebu, svjedokinja je na fotografijama koje su joj predočene prepoznala optuženog Hakalovića, ali je odbrana tome prigovorila rekavši da je to učinila tek nakon što joj je sin sugerisao.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Tomislav Mlikota, sin svjedokinje Ruže Milkote, i nekadašnji pripadnik HVO-a, koji je kazao da je od majke saznao za ubistvo oca i ostalih ljudi u Trusini, te da je čuo da su napad izvršile “Zukine snage”.

On je rekao kako je čuo da je poslano pismo u kojem je navedeno da porodice ubijenih dođu bez oružja radi sahrane, te da ga je potpisao “Zuka”.

Ovaj svjedok je kazao da je bio prisutan kada je njegova majka davala izjavu, te da je i on tada “usput saslušan”.

“Ja sam rekao mogu li pogledati slike i tužilac me je pitao da li je to Senad, rekao sam da jeste. Bila je prisutna kada sam davao njegov opis, ali ne znam je li čula. Nisam joj pomogao prilikom prepoznavanja”, rekao je ovaj svjedok.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu odlučilo da trećeoptuženi Hakalović ostane u pritvoru, nakon što je njegova odbrana prošlog puta zatražila njegovo puštanje, prenosi BIRN.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. marta ove godine.