Spremni na generalni štrajk
0

Kruščica: Plaće državnih službenika se ne smiju dirati

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ukoliko Vlada FBiH u budžetu za narednu godinu, jednostrano, ostavi osnovicu za obračun plaća 315 KM, Upravni odbor Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH aktivirat će prije tri dana donesenu odluku o pokretanju generalnog štrajka državnih službenika i namještenika na svim nivoima vlasti u FBiH.

"Sindikat je imao razumijevanja i do sada pronalazio kompromis s Vladom FBiH,međutim, novo smanjenje plaća bi dovelo do umanjenja ukupne potrošnje, a time bi se smanjili porezi i doprinosi, što prouzrokuje manja sredstva socijalnim fondovima, zdravstvu, PIO-u. Na to nećemo pristati, a poznato je da bi štrajk proizveo nove štete, jer već su tužbe zaposlenika na federalnom nivou teške 61 milion KM. Možda bismo i mogli prihvatiti smanjenja nekih naknada, ali plaća se ne smiju dirati, rekao je danas u Sarajevu na vanrednoj pres-konferenciji predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica i naglasio da i eventualna ušteda od osam do devet miliona KM opet neće spasiti federalni budžet.

Dodao je da je Sindikat od 2009. učinio maksimalne napore u vezi s uštedama ukupnih primanja. Plaća je već umanjena za šest posto, odnosno osnovica je 343,20 KM smanjena na 330 KM, a umanjeni su topli obrok i regres, tako da umanjena po zaposleniku prosječno iznose oko 400 KM.

"Vlada nije ispoštovala svoju odluku o zabrani prijema novih uposlenika, prekovremenog rada, ugovora o djelu, raznoraznih komisija, što je dodatno opteretilo budžet u 2011. godini, a time i planiranje budžeta za 2012. godinu, ali kap koja je prelila čašu bila je zadnja odluka Administrativne komisije oba doma Parlamenta o povećenju paušala, kao i nabavka skupocjenog automobila u Vladi", kazao je Kruščica.

On je pozvao Vladu da poveća prihodovnu stranu kroz pokretanje investicionih programa, ulaganja, privlačenja stranih investitora, javnih radova, a ne da radi samo na umanjenju stečenih prava da bi izvršila uštede.

Kruščica je podsjetio da je Upravni odbor Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH 23. decembra na sjednici u Sarajevu odbio prijedlog Vlade FBiH o smanjenju plaća državnim službenicma i namještenicima i donio Odluku o pokretanju generalnog štrajka na svim nivoima vlasti.