BiH
0

Krupa na Vrbasu: Biološki prečistač otpadnih voda

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović pustili su u nedjelju u rad biološki prečistač otpadnih voda za potrebe tretmana otpadnih voda Osnovne škole "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu.

Golićeva je istakla da je životna sredina ustavno pravo građana Republike Srpske.

"Naša je obaveza da vodimo računa o zaštiti rijeka i šuma, odnosno svih prirodnih bogatstava koje nam je priroda podarila, a mi je svojom nemarnošću uništavamo. Krajnje je vrijeme da svi povedemo računa o zaštiti životne sredine, jer kada je uništimo, biće besmisleno bilo šta više govoriti i raditi", naglasila je Golićeva.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović rekao je da je ovaj projekat organizovan na inicijativu Banje Luke, odnosno da je taj grad lider u projektu sa svim opštinama koje se nalaze u toku rijeke Vrbas, od Gornjeg Vakufa do Srpca. 

"Naš cilj jeste da očistimo Vrbas, što smo na teritoriji grada i uradili. Ono što je bitno, očistili smo i korito rijeke, u kojem je bilo svega, od školjki automobila i kamiona do šporeta i minsko-eksplozivnih sredstava", objasnio je Davidović, dodavši da je to samo djelimičan uspjeh, a da je krajnji cilj potpuno čist Vrbas, od izvora do ušća.

Biološki prečistač otpadnih voda za Osnovnu školu "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu donacija je kompanije "Coca-Cola", a ukupna vrijednost projekta, prema riječima direktora za komunikacije ove kompanije Sandra Baričevića, je više od 70.000 KM.

"Međutim, prava vrijednost projekta jeste u povratku čiste vode u Vrbas. Inače, BiH je zainteresovana da učestvuje u ovakvim projektima, vjerovatno zato što je bogata rijekama i upravo saradnja privatnog sektora sa UNDP-om i lokalnim zejednicama može na najbolji način pridonijeti razvoju eko-turizma cijele regije", rekao je Baričević najavivši da će sličnih akcija u budućnosti u RS i Federaciji BiH biti još.
Vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH rekao je da je ovaj projekat najvažniji i najuspješniji, jer je u njegovom stvaranju učestvovalo devet gradonačelnika, a UNDP je samo podržao originalnu ideju.