BiH
0

Krug 99: Zaustaviti javni međustranački linč

FENA
Prof. dr. Sulejman Redžić
Prof. dr. Sulejman Redžić
Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Sulejman Redžić danas je, uime te asocijacije, pozvao političke partije i pojedince da u svojim aktivnostima imaju u vidu Bosnu i Hercegovinu i njene narode, i da u najkraćem periodu prisupe održivom dijalogu koji će rezultirati kompromisom i zaustavljanjem javnog "međustranačkog linča".

Mnogi iz političkih stranaka koje participiraju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kako je kazao, teško su zloupotrijebili dobijene pozicije i spuštajući se na nivo uskostranačkih interesa dovode u ozbiljno pitanje ukupnu sigurnost u državi.

"U protivnom se može sasvim sigurno očekivati neko zakasnjelo 'bosansko proljeće'. Zato 'Krug 99' podržava sve probosanske i prohercegovačke snage na putu demokratizacije bh. društva i uspostave političke sigurnosti na svim nivoima organiziranja Bosne i Hercegovine", kazao je Redžić.

Istaknuo je da BiH tone sve dublje u krizu, koja zahvata sve njene vitalne sfere, i da nepovoljne političke prilike u BiH, a posebno u Federaciji BiH, svakim danom mogu uzrokovati vrlo složena i nepredvidiva stanja, a koja mogu imati vrlo ozbiljne veze kako sa socijalnim reakcijama najšire populacije tako i sa ozbiljnim ugrožavanjem svih atributa države, u prvom redu njenog suvereniteta, integracijskih procesa i odnosa u regionu.

"BiH je još uvijek suptilna i fragilna tvorevina, i ne treba joj dodatno odmagati u njenim nastojanjima da se izbori sa svim unutarnjim slabostima, izgradnjom održivijih odnosa u regionu te adekvatnijim i boljim pozicioniranjem u integracijskim procesima. Kriza vlasti ne smije ni u kojem segmentu i mjeri utjecati na vitalne interese države i njenih naroda", upozorio je Redžić.