BiH
115

"Krug 99" pozvao na formiranje bloka koji želi zajedništvo i jačanje BiH

FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović poručio je da je obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH ove godine važnije nego ranije jer se često govori o podjelama države.

On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' kazao da su na sceni sve češće priče o podjeli države, pa čak i FBiH.

"Svjedočimo da Republiku Srpsku predstavljaju kao državu, a ne kao entitet", istakao je Dunović.

Naglasio je da se o Danu državnosti mora pričati mnogo više i podsjećati na njegovu važnost.

Profesor Tomislav Išek je mišljenja da je sve manje razloga za slavlje, a sve više za podsjećanje. Naglasio je da se odlukama donesenim 25. novembra manipuliše, iako je to najznačajniji datum u historiji BiH.

"Sada je najvažnije ponavljati i podsjećati na važnost ovog značajnog datuma", naveo je Išek.

Profesor Mirko Pejanović podsjetio je da je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a. Tada su narodi u BiH odlučili da njihova država bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s granicama iz srednjovjekovne Bosne.

Godinu poslije na zasjedanju u Sanskom Mostu ZAVNOBIH prelazi u zakonodavno i izvršno tijelo, a njegovo predsjedništvo na jesen u Jajcu uspostavilo je državnu upravu.

Pejanović posjeća da je 1945. godine u Sarajevu formirana prva vlada, a godinu poslije usvojen prvi ustav.

"Taj ustav utemeljio je ravnopravnost građana u BiH", kazao je Pejanović.

''Krug 99'' ocijenio je da situacija u BiH nije zadovoljavajuća te su pozvali na formiranje bloka čije bi članice bile stranke i organizacije koje žele zajedništvo i jačanje države BiH.