BiH
0

Krug 99 o kardiovaskularnim bolestima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Bosni i Hercegovini kardiovaskularne bolesti predstavljaju osnovni uzrok obolijevanja i smrtnosti, rečeno je danas na sesiji Kruga 99 o temi "Disperzija znanja u funkciji podizanja zdravstvenih standarda u BiH“.

Uvodničar na sesiji, prim.dr. Ibrahim Terzić iz BH Centra za srce Tuzla, je kazao da preko 54 posto smrtnih slučajeva u našoj populaciji uzrokovano je kardiovaskularnim bolestima, dakle moždani udar, srčani infarkt, srčano popuštanje ili slabost, poremećaji ritma itd.

Prim.dr. Terzić ističe da je široka paleta kardiovaskularnih bolesti koja predstavlja vodeći uzrok smrtnosti.

"Naša populacija živi, rekao bih, nezdravo. Napravili smo tu jednu nutricionu tranziciju praktično, primili smo loš prehrambeni stil i navike života. Oko 25 posto populacije nam je gojazno, preko 30 posto populacije je neaktivno. Oko 15 posto školske populacije je već izloženo nepovoljnim uticajima sredine, tipa da od 11 do 15 godina već imamo 15 posto populacije da puši, do 14 godina njih četiri do pet posto je probalo alkoholna pića.

To su ti problemi s kojima se imamo suočiti u našoj skoroj budućnosti", kazao je između ostalog prim. dr. Terzić.

Predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić je kazao da je zdravstvo jedan od segmenata u BiH koji je zahvaćen intenzivnim procesima tranzicije i, na nesreću građana konzumenata servisa ovoga sektora, odvija se izuzetno sporo.

"U prvom redu ta tranzicija uvjetuje, ne samo određene ekonomske poteškoće, nego mnoge bh. građane dovodi u poziciju diskriminiranosti i diferenciranosti u odnosu na mogućnost ostvarivanja svojih prava, prvenstveno koristeći javne fondove", kazao je Redžić.

Po njegovim riječima, naročito je složen problem pristupa institucijama sekundarne, a posebno tercijalne zdravstvene zaštite. To su obično specijalizirane ustanove gdje pojedini pacijenti čekaju na određene savremene medicinske tretmane i po nekoliko mjeseci.

Redžić je kazao da bh. zdravstvo treba jednu drugu organizaciju, racionalizaciju, viši stupanj odgovornosti prema korisnicima svojih usluga i, s druge strane, treba jedno novo, moderno, inovirano znanje koje će povezati ovaj sektor s prestižnim centrima u regionu, Evropi i na globalnoj razini.

"Reforma zdravstva u BiH je više nego neophodna i posebno treba da rezultira formiranjem prestižnih centara za pojedine oblasti kako na novou države, tako na nivou entiteta, odnosno pojedinih kantona.

Reintegracija BiH ima svoju veliku šansu kroz razvoj i međusobnu saradnju institucija u oblasti zdravstvene zaštite", kazao je Redžić.