BiH
21

Krug 99 o Dejtonskom sporazumu: Promijeniti Ustav po kojem niko više ne može živjeti

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Specifičnost Dejtonskog sporazuma je da je unutar njega državi podvaljen Ustav u Aneksu 4. bez ikakve zakonske procedure. Dalje je nužno promijeniti Ustav. Po njemu više niko ne može živjeti. On direktno vodi u nove konflikte", kazao je profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić govoreći kao jedan od uvodničara na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Devetnaest godina dejtonskog košmara i kako dalje".

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je na današnji dan potpisan 1995. godine u Parizu, Lavić je kazao kako se on kao historijska činjenica ne može i ne bi trebao mijenjati. 

"Međutim, specifičnost sporazuma je da je unutar njega državi BiH podvaljen ustav. I mi se danas nalazimo u jednoj situaciji koju očito ne možemo unutarnjim snagama i potencijalima intelektualnim i ljudskim riješiti. Nama je neophodna pomoć da nas neko izvede iz ovog ilegalnog stanja u kojeg smo dovedeni Dejtonom u kojem su snage koje su izvršile agresiju na BiH ponovo toliko ojačale da mogu opstruirati rad i postojanje BiH", istakao je Lavić, te dodao kako BiH može izaći iz krizne situacije jedino ulaskom u Evropsku Uniju. 

Prema riječima bivše predsjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Hatidže Hadžiosmanović, činjenica teritorijalne podjele BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom nije sporna budući kako se, kako je kazala, BiH kroz njenu historiju više puta "dijelila". 

"Sa Dejtonom je urađeno tako, sa Aneksom 4. da smo mi rasparčani na razna upravljanja. Pogledajte administraciju, sada je tu došlo do usitnjavanja, kantona i unutar općina, imamo ministre, to je jedan ogromni aparat koji nam je serviran, ne znam kako će se to izdržati dalje ako se ne promijeni nešto", kazala je.

Prema mišljenju bivše predsjednice Ustavnog suda BiH, Ustav BiH treba "hitno mijenjati". 

"Lično mislim da treba mijenjati ovaj Ustav mada je teško doći do te promjene. Neki kažu da je dobar i da se primjenjuje, neki kažu da nije dobar. Mi primjenjujemo ali nešto nije dobro, nešto ne štima. Teško je živjeti ovdje", zaključila je. 

Da je Dejtonski mirovni sporazum novim Ustavom Bosni i Hercegovini donio novo ustavno-političko ustrojstvo, smatra i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirko Pejanović, dodavši kako je Ustav "kriv" za nefunckionalno ustrojstvo BiH.

"Imamo kritičko mišljenje struke da je Dejton u ustavnoj konstrukciji države BiH na neki način ostavio dominaciju etničkog kriterija u artikulaciji ispoljavanja interesa o odlučivanju BiH. Time je sporazum "kriv" za nefunckionalno ustrojstvo BiH", kazao je Pejanović naglasivši kako se BiH nalazi u zastoju od 2008. godine.

Dejtonski mirovni sporazum nije pružio BiH ono što je trebao, mišljenja je prof. dr. Lada Sadiković, koja je u svom izlaganju istakla kako Opći okvirni sporazum za mir u BiH nije ponudio model za rješavanje poteškoća s kojima se zemlja suočava. 

"Od BiH se traži da konačno, 19. godina nakon primjenjivanja Dejtonskog sporazuma počne da radi na uspostavljanju stvarnog političkog i demokratskog sistema zasnovanog na odredbama koje neće biti diskriminatorske", istakla je Sadiković.