BiH
38

Krug 99: Ne treba zaoštravati odnose s Rusijom

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na današnjoj sesiji Kruga 99 posvećenoj temi "Savremena duhovnost i izgradnja mira" zaključeno je kako su suživot, dijalog i susret različitih religijskih zajednica važni kako na globalnom nivou a tako i u BiH.

Kako je kazao predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, osnova za pomenutu temu jesu moderni izazovi koji postoje na lokalnom i globalnom nivou.

"Mnogi govore kako nakon ukrajinske krize postoji mogućnost prelamanja interesa velikih sila u ovom dijelu svijeta te mogućnost pretenzija velikih sila svijeta na ovaj prostor", kazao je Kulenović te dodao kako, kada je riječ o BiH - ima razloga za zabrinutost.

U svom izlaganju Adilović se osvrnuo na najnovije izjave ministra vanjskih poslova Rusije Lavrova u smislu, kako je kazao Kulenović, prelamanja interesa na ovom dijelu svijeta.

"Neosporno je da Rusija u kontekstu problema koji ima na Krimu, želi skrenuti pažnju problematizirajući Balkan. Mi kao Krug 99 mislimo da ne treba zaoštravati odnose sa Rusijom. U tom smisli dajemo inicijativu aktuelnim političkim garniturama, a to je aktivan dijalog sa Rusijom", rekao je Kulenović.

Prema riječima Fra Marka Oršolića, na današnjoj sesiji Kruga 99 posebno akcentirano je bilo pitanje duhovnosti u smirivanju sukoba.

"Pokrenućemo incijativu da se 2021. godine sazove veliki svjetski kongres međureligijskog dijaloga. Danas je početak te inicijative". zaključio je Oršolić.

Govoreći o pitanju duhovnosti kao i o ulozi religijskih zajednica, kao uvodničar na današnjoj sesiji Kruga 99 obratio se i predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

"Posebno ćemo akcentirati ulogu duhovnosti i istaći šta je mogućnost vjerskih zajednica u očuvanju mira. Prije skoro 20 godina mi u BiH smo prošli kroz težak ratni period i znamo koliko znači imati mir, zato se i zalažemo za njega", kazao je Finci.

O važnosti susreta različitih religijskih zajednica i suživotu govorio je i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Dževad Hodžić koji je naglasio kako je zloupotreba religije poznata od najstarijih vremena.

"Religija se kroz povijest a tako i danas zloupotrebljava i instrumentalizira u različite svrhe. Suživot, dijalog, susret različitih religijskih zajednica su važni kako na globalnom nivou a tako i u BiH", kazao je Hodžić te dodao kako je ključno pitanje u BiH kako se nositi sa religijskim i kulturološkim različitostima.

U tom pogledu, kako je kazao, važno je izabrati pravi koncept.

"Jedan koncept nudi da se te razlike potisnu, a drugi da se u tim razlikama trebamo približavati jedni drugima. U cjelini je najbolji ovaj drugi koncept", kazao je Hodžić te zaključio kako religijske zajednice mogu učiniti mnogo više ukoliko dobiju političku potporu tj. ukoliko svi budu opredijeljeni za koncept zajedništva i saradnje.

Na početku sesije Kruga 99, prisutni su odali počast i prisjetili se preminulog Fra Luke Markešića.