BiH
5

Krug 99: Napad na Kukića izraz stanja i opasnosti u kojima se nalazi BiH

FENA
Brutalni fizički napad na člana Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" i dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) profesora Slavu Kukića posljednji je izraz stanja i opasnosti u kojima se nalazi bh. država i društvo, te istovremeno poziv svim snagama mira i zajedničkog života na odgovorno promišljanja i ujedinjenje u otporu snagama nastavljanja ostvarivanja separatističkih ratnih ciljeva, vjerske, etničke i političke diskriminacije.

Navodi se to u reagiranju "Kruga 99" povodom napada na profesora Slavu Kukića.

Ocjenjuje se da u ovom slučaju nije riječ samo o udaru na slobodu mišljenja i prava na političke razlike, već o posljednjem izrazu fašizacije u kojem se bh. društvo nalazi.

"Očekivati da se nakon ovacija osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću i drugima usred BiH, predvođenih HDZ-om i predsjedavajućim ključne državne institucije Draganom Čovićem, nastave procesi u smijeru međusobnog uvažavanja i razumijevanja, predstavljaju političku neodgovornost ili zlonamjernost svakog mislećeg političkog aktera prema miru u BiH", ističe se u saopćenju "Kruga 99".

Ocjenjuje se da niko više nema prava na političku naivnost niti nojevsko skrivanje naspram politike destrukcije i fašističkih nasrtaja na BiH.

Članovi "Kruga 99" pozvali su sve relevantne političke subjekte na bojkot HDZ-a BiH i njegovu politiku diskriminacije građanskih prava i sloboda, te nametanja modela za BiH kojeg je Haški tribunal osudio kao izraz udruženog zločinačkog poduhvata.

Također, "Krug 99" je pozvao sve odgovorne političke subjekte u BiH na uspostavljanje pokreta otpora destrukciji BiH i aktivnog sistema samozaštite u očuvanju mira u BiH.