Teška humanitarna situacija
0

Krug 99 dao punu podršku palestinskom narodu

FENA
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
'Krug 99' daje punu podršku palestinskom narodu i apelira na demokratsku javnost, a posebno na vlade zemalja koje su direktnije involvirane u proces palestinskog pitanja da daju doprinos i omoguće nesmetan promet humanitarne pomoći što predstavlja elementarno ljudsko pravo, izjavio je danas u toku redovne sesije 'Kruga 99' predsjednik ove asocijacije akademik Sulejman Redžić.

Redžić je dodao da se palestinsko pitanje svakim danom sve više usložnjava i prerasta u prijetnju miru kako u regionu Bliskog istoka tako i u svijetu.

Uvodničari redovne sesije na temu "Palestina danas", ambasador Palestine u BiH Khaled Alatrash i novinar Mladen Marić istakli su da je Palestina već godinama u teškoj situaciji te da međunarodna zajednica ne čini dovoljno kako bi se pomoglo palestinskom narodu.

"Humanitarna situacija, posebno u pojasu Gaze, vrlo je teška. Zločinački planski napad izraelskih komandosa na humanitarni konvoj osudio je cijeli svijet posebno zbog činjenice što se dogodio u međunarodnim vodama i da su stradali civili - humanitarci. Izraelci insistiraju da nijedan humanitarni brod neće proći do Gaze", pojasnio je Alatrash.

Ovakvo ponašanje izraelske vlade, dodao je Alatrash, ne ostavlja mnogo nade i šanse za mirovne pregovore i procese između Palestine i Izraela.

"Jučer su navršene 43 godine od rata s Izraelom i izraelske okupacije Palestine. Izrael pokušava da sukob prebaci na humanitarni teritorij. Tražimo hitan prekid opsade Gaze i nesmetan protok humanitarne pomoći", zaključio je Alatrash.

Najnovijim razvojem situacije u izraelsko-palestinskom sukobu novinar Mladen Marić nije iznenađen.

"Ovo je samo jedna u nizu izraelskih siledžijskih akcija. Ovo je jedna višedecenijska konstanta. Nažalost, mislim da će ovakvih situacija još biti", kazao je Marić.

Problem dodatno usložnjava i činjenica da je i palestinski narod podijeljen na dva entiteta i da nema jedinstvenog stava po ovom pitanju.

"Naravno, problem je tim veći kada znamo da su SAD na izraelskoj strani. Svi oni koji su mislili da će dolaskom Baracka Obame to biti promijenjeno prevarili su se. Obamina administracija je čak više proizraelska nego što je bila ona Georgea Busha", tvrdi Marić.

'Krug 99' osudio je napade na humanitarni konvoj i aktiviste koji su pokušali dostaviti pomoć palestinskom narodu u pojasu Gaze.