Asocijacije nezavisnih intelektualaca
0

FOTO / Krug 99: Ambasador Irana održao uvodno predavanje

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Politika Irana, refleksije Islamske revolucije i aktuelna situacija na Bliskom Istoku i u Iranu", bili su tema sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca (ANI) "Krug 99". Uvodno predavanje održao je ambasador Islamske Republike Iran u BiH Gholamreza Yousefi.

Pred početak sesije, ambasador Yousefi je u izjavi novinarima istakao kako je Iran jedna od ključnih zemalja Bliskog Istoka i da, svjesni svoje uloge, Iranci prihvataju odgovornost za kreiranje zajedničke strategije za mir i prosperitet ove regije.   Yousefi je kazao da Islamska Republika Iran ima velike interese za investiranje u Bosni i Hercegovini i da je po tom pitanju već odobrena jedna kreditna linija za razvojne projekte u BiH i dodao da je sve sada u rukama političara dvije zemlje da realiziraju te projekte.  

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na novinarsko pitanje u vezi sa izraelskim prijetnjama da će napasti Iran ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa, Yousefi je kazao da su sve opcije otvorene.   "Izrael pretjeruje i njegove prijetnje niko u Iranu ne shvata ozbiljno, ali je Iran spreman na sve, i u slučaju nekakvog napada na Iran, uslijedit će reakcija, a Izrael će se vrlo brzo pokajati i zažaliti“, kazao je Yousefi.