BiH
30

Krsto Dostić osuđen na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Krsto Dostić, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je dana 06. oktobra 2016. godine izreklo prvostepenu presudu kojom je optuženi Krsto Dostić oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset (10) godina.

Optuženi Krsto Dostić je oglašen krivim što je u vremenskom periodu od početka mjeseca aprila 1992. godine pa do kraja mjeseca augusta 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičanog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva opštine Foča, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio napada, kao pripadnik vojnih snaga tzv. Srpske republike BiH, a potom Republike Srpske, upotrebom prijetnje nad drugom civilnom osobom ženskog pola počinio najmanje dva silovanja.

Optuženi se oslobađa od dužnosti naknade troškova krivičnog postupka.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi s odredbama članova 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima, djelimično se usvaja imovinskopravni zahtjev oštećene "S-1", pa se optuženi obavezuje da oštećenoj "S-1" na ime naknade nematerijalne štete, isplati ukupan iznos od 40.000,00 KM i to na ime:

-duševnih bolova zbog povrede slobode ili prava ličnosti iznos od 15.000,00 KM; -duševnih bolova zbog smanjenja životne aktivnosti iznos od 25.000,00 KM, sve sa zakonskim zateznim kamatama od dana donošenja prvostepene presude dana 06. oktobra 2016. godine, a sve u roku od 90 (devedeset) dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Sud je također donio rješenje kojim su produžene mjere zabrane: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, te obavezno javljanje nadležnom organu svakog drugog ponedjeljka, saopćeno je iz Suda BiH.