"RS trpi ogromnu štetu"
0

Krstan Simić tužio Ustavni sud BiH

SRNA
Krstan Simić
Krstan Simić
Razriješeni sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić podnio je Sudu BiH tužbu protiv Ustavnog suda BiH zbog toga što smatra da je odluka o njegovom razrješenju nezakonita i neustavna.

"Vjerujem da će Sud BiH imati snage da se ozbiljno i stručno pozabavi tim predmetom i za očekivati je da mu da prioritet", rekao je Simić novinarima u Banjaluci, dodajući da je tužbu podnio polovinom juna.

On smatra da je pozadina njegovog razrješenja sasvim drugačija od onoga što se može pročitati u odluci o razrješenju i uporediti sa odrebom 94. Pravila Ustavnog suda BiH.  

"Tom pozadinom ću se baviti na Sudu BiH gdje ću pozvati vrlo važne ličnosti da svjedoče o događajima o kojima imam saznanja. Tužba nema za cilj moj status nego izmjenu regulative pošto Republika Srpska /RS/ trpi ogormnu štetu ovakvim radom Ustavnog suda BiH", kaže  Simić.

Simić  je naveo da su tri ključna pravna osnova za podnošenje tužbe to što je u odluci o razrješenju navedeno da on nema zaštite pred bilo kojim sudskim, upravnim ili zakonodavnim organomlo jaka pravna osonova, što predstavlja povreda prava na sudsku zaštitu koju garantuje Konvencinja o opštim ljudskim pravima i slobodama.

"Drugi osnov je nekvalitet Zakona o Ustavnom sudu BiH po kojem ni sudija koji počini krivično djelo ne može biti razriješen, a na mom slučaju se pokazalo da može biti razriješen sudija koji ukaže na kriminal i korupciju", dodao je Simić.

Prema njegovim riječima, treći osnov je povreda prava na pravično suđenje koje takođe garantuje Konvencija opštim ljudskim pravima i slobodama, a koja je starija, viša i jača od Ustava BiH. 
"Imate li još igdje poziciju da onaj ko podnese zahtjev o nečijem razrješenju o tom razrješenju svojim glasanjem i odlučuje?", pita Simić i  navodi   da je funkcionisanje Ustavnog suda BiH ustavna materija koja se ne može mijenjati bez promjene Ustava. 

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH može funkcionisati i sa osam sudija jer je to predviđeno izmjenama i dopunama pravila gdje i u slučaju glasanja "četiri plus četiri" i dalje odluka ne može da se donese dok god za nju ne glasa pet sudija. 

Nijedan od tri kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH nije sinoć dobio podršku većine u Narodnoj skupštini RS. 

Od 13 prijavljenih kandidata Komisija za izbor i imenovanje odabrala tri: sudije Suda BiH Dragomira Vukoja i Miloša Babića, te tužioca Tužilaštva BiH Biljanu Simeunović. 

Konkurs za izbor sudije Ustavnog suda BiH iz RS raspisan je 28. juna nakon što je u maju Ustavni sud BiH Krstana Simića razriješio dužnosti sudije ove najviše pravosudne institucije u BiH.