BiH
0

Krstajić: Bio sam Botićeva prva meta, ni sam ne znam šta me snašlo

Piše: D. Brkić
Mladen Krstajić (Foto: Arhiv)
Mladen Krstajić (Foto: Arhiv)
Svjedočenjem nekadašnjeg fudbalera Partizana i Schalkea 04, te reprezentativca Srbije, Mladena Krstajića, danas je u Kantonalom sudu u Tuzli nastavljeno suđenje Amiru Kovačeviću (43), optuženom za ubistvo Kristijana Botića (37).

Tragični događaj odigrao se 9. septembra 2013. godine nakon privatne zabave u motelu Royal na južnoj tuzlanskoj gradskoj saobraćajnici.

Pored Krstajića saslušan je i Nedžad Mazić zvani Mrkva, a svoj nalazi i mišljenje dopunio je i vještak sudske medicine prof. dr. Zdenko Cirhlaž.

Krstajić je istakao kako je 8. septembra u Tuzlu došao na poziv vlasnika Royala koji je te večeri slavio rođenje kćerke. Iz Beograda je u Tuzli stigao sa dvojicom prijatelja, a pošto je od ranije poznavao Amira Kovačevića sjedio je s njim za stolom. Kaže kako je prije sedam godina upoznao i Kristijana Botića u diskoteci Roma u Tuzli, koji je tada bio u društvu sa Arslanom Kavgićem.

Krstajić je naveo kako je u Tuzlu stigao u dobrom raspoloženju, u namjeri da proslavi rođenje djeteta svog prijatelja. Obzirom da na takvim zabavama uvijek pjeva i te večeri je uzeo mikrofon u ruke.

"Pjevao sam pjesme Halida Bešlića, te pjesmu 'Oj Zenice grade mili' od Hakale jer sam rođeni Zeničanin i pjesmu 'Šeherzada' od Esada Plavog. Kasnije je Kristijan naručivao pjesmu 'Da te nije Alija', a pošto sam osjetio neku vrstu tenzije, rekao sam prisutnima da napišu tekst pjesme na papir i da ću je otpjevati ako će to smiriti tenzije. Međutim, Kristijan je prišao do mene i rekao mi kako sam mnogo bolji fudbaler od pjevača. Nikada nisam dozvolio da me neko vrijeđa i maltretira, ustao sam sa svoje stolice, zahvalio se domaćinu na pozivu, pozdravio prisutne i napustio lokal", kaže Krstajić.

Ispričao je kako je s Kovačevićem sjedio ispred Royala i zašto ga je pozvao da sa njim ode u sobu. Ispred sobe, kako je rekao Krstajić, ubrzo se našao i Botić koji je na silu htio da uđe. Krstajić ga je zajedno sa svojim kumom Nenadom Tomićem uspio osujetiti, ali je prilikom zaključavanja sobe slomio ključ.

"Nikada nisam imao dodira sa oružjem. Kada sam u Kristijanovoj ruci vidio pištolj, ni sam ne znam šta me je snašlo, bio sam njegova prva meta u namjeri da dođe do Kovačevića. Kovačević, koji ima 130 ili 140 kilograma, u tom trenutku je izgledao uplašeno, napeto, uzrujano... Rekao je kako više ne može ostati u sobi, otvorio prozor i izašao van. Ja sam ostao u sobi, a kasnije mi je Nenad Tomić ispričao to šta se dogodilo", rekao je Krstajić.

Svjedok Nedžad Mazić, u Tuzli poznatiji po nadimku Mrkva, rekao je kako Botića poznaje u negativnom svjetlu i da je se on, zajedno sa prijateljima s kojim je sjedio, pitao zbog čega će Kristijan na jednom takvom slavlju jer se u Tuzli dobro zna kakav je u trenucima kada popije.

"Kristijan je u jednom trenutku uzeo mikrofon, a ja sam dobacio: 'Kristo hoćeš i ti sad jednu'. Nisam ga time htio uvrijediti. Kristijan se vratio za svoj stol, a onda je dreknuo: 'Mrkva, dolazi ovamo'. Uzeo sam čašu s vinom kako bih nazdravio s njim, kako bih smirio tenzije. Kada sam došao za njegov stol udario me po ruci i razbio čašu, a onda je još nekoliko puta zamahnuo rukama ali me nije udario. Psovao mi je majku i prijetio. Kompletna sala je to mogla čuti, a ja sam se osjećao poniženo i prestravljeno. Ni sam ne znam kako sam otišao do svog stola, a dok sam bio u Royalu Kristijan me je još nekoliko puta pogledao. Odlučio sam da odem kući, a kasnije sam čuo šta se dogodilo", kazao je Nedžad Mazić.

Svoj nalaz i mišljenje dopunio je i ljekar sudske medicine prof.dr. Zdenko Cirhlaž, koji je naveo kako su dvije povrede na Botićevom trbuhu nastale upotrebom pištolja u stojećem položaju, dok su četiri povrede na nogama nastale nakon što je Botić pao na asfalt. Također, evidentirao je i povrede glave kod Kristijana Botića, a isključio je mogućnost da su one nastale prilikom pada na asfalt.