BiH
0

Krsmanović: Moraju odgovarati oni koji su zloupotrijebili sredstva iz Fonda solidarnosti

Klix.ba
Zdravko Krsmanović
Zdravko Krsmanović
Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta Zdravko Krsmanović rekao je da je nezadovoljan objašnjenjem pristiglim iz Vlade RS u vezi sa trošenjem sredstava iz Fonda solidarnosti.

Krsmanović je ponovo kao član Anketnog odbora Narodne skupštine RS za sagledavanje uzroka i posljedica prošlogodišnjih majskih poplava, uputio protest prema Vladi RS.

"Vlada RS još jednom je pokazala da su u pravu svi koji sumnjaju u namjensko trošenje sredstava iz Fonda solidarnosti namijenjenih postradalim, izbjegavanjem da se Narodna skupština RS i javnost detaljno izvještavaju o radu Fonda solidarnosti, na način predviđen zakonom. Na jučerašnjoj naučnoj konferenciji u Doboju jednoglasno je zaključeno da je poslije godinu dana neophodno sagledati propuste i utvrditi odgovornost nadležnih institucija i pojedinaca za nepostupanje u skladu sa obavezama iz Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama, što je dovelo do gubitka 18 ljudskih života, sa još uvijek nepoznatim brojem stradalih od posledica poplava", rekao je Krsmanović.

Tom prilikom je desetkovan stočni fond i pričinjena šteta na materijalnim dobrima u iznosu od dvije milijarde maraka. Ukoliko Vlada RS, dodaje on, ne dostavi tražene podatke, postoji način da se do njih dođe i drugim putem, ali je sigurno da niko ko je eventualno zloupotrijebio solidarna sredstva ili ih nenamjenski trošio neće biti oslobođen odgovornosti.

"Procesuiranje takvih je neminovnost, bez obzira o kome se radi i na kom položaju se nalazio", istakao je Krsmanović.