BiH
0

Kršenje prava na intelektualno vlasništvo nanosi štetu svim građanima BiH

FENA
Ambasada Sjedinjenih Država u BiH, u saradnji sa Sarajevo film festivalom (SFF), organizirala je danas u rezidenciji zamjenice šefa Misije SAD-a Judith Cefkin okrugli sto o zaštiti prava na intelektualno vlasništvo.

U radu skupa učestvovalo je dvadesetak predstavnika državnih institucija zaduženih za provođenje zakona i firmi koje su najčešće žrtve kršenja prava na intelektualno vlasništvo. Kao poseban gost predavač bio je poznati američki pravni stručnjak za područje zaštite intelektualnih prava Joseph Beck.

Zamjenica šefa Misije SAD-a Judith Cefkin je u uvodnom obraćanju naglasila da američka vlada ovo pitanje smatra izuzetno važnim, a ono je, također, od izuzetne važnosti za dobrobit BiH i njenih građana.

Činjenica da je u toku SFF, kao najvažniji kulturni događaj u BiH, dodatno naglašava potrebu za zaštitom intelektualnog vlasništva.

-Filmski festival ne bi bio moguć bez zaštite intelektualnog vlasništva širom svijeta, kazala je ona.

Ocijenila je da piratstvo u intelektualnoj svojini nanosi višestruku štetu društvu.

  • Većina profita od piratstva ide organiziranom kriminalu, a izgubljeni porezi nanose štetu svim građanima BiH, rekla je Cefkin.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra je ukazao na opasnost koju po imidž SFF-a predstavlja to ako gosti idu glavnom sarajevskom ulicom Ferhadijom i mogu vidjeti hiljade nelegalnih kopija, uključujući filmove koji se prikazuju na Festivalu.

Iako su predstavnici vlasti obećali pomoć u vezi s ovim problemom, Purivatra naglašava na problem koji stvara djelovanje s tri različita nivoa vlasti te se ilegalne kopije i dalje nude u centru grada.

Na kraju je ocijenio da je ovaj skup historijski ne samo za BiH već i region u cjelini, posebno što su BiH i Srbija centri piratstva u regionu.

Kao glavni predavač Joseph Beck je govorio o ogromnim negativnim efektima piratstva. Piratstvo je najizraženije u Rusiji, a samo Sjedinjene Države godišnje izgube desetine milijardi dolara.

Dalje je naveo da razlog zašto Sjedinjene Države najviše na svijetu zarade na izvozu softvera, filmova, muzike ne leži u nekoj njihovoj urođenoj superiornosti, nego u tome što imaju najjaču zaštitu intelektualnog vlasništva na svijetu, a ta prava su zajamčena i Ustavom SAD-a.

Predstavnik firme BLITZ film i video Ognjen Džinić je novinarima izjavio da je izuzetno teška situacija u sektoru distribucije. Naime, aktualan je trend zatvaranja kinodvorana, čak i onih vrhunski uređenih. Neki veliki bh. gradovi, kao u slučaju Mostara, uopće nemaju stalnu kinodvoranu. Prije rata je u BiH bilo 50 kinodvorana, a danas ih je samo 10.

Džinić je zato upozorio da je zadnji trenutak da se uradi nešto na zaštiti autorskih prava u BiH, posebno što je to jedan od uvjeta za približavanje Evropskoj uniji.