BiH
0

Kroz Sarajevo će proći svjetski marš mira

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas predstavnike talijanskog nevladinog udruženja "Šator za mir i ljudska prava" iz Monfalconea (Gorizia) koje sa pokrajinama Gorizia i Trst organiziraju karavansko putovanje po Bosni pod nazivom "Karavan u Evropi preko novih zidova".

Učesnici karavane boravili su u Srebrenici, Bratuncu i Tuzli, a planiraju posjetiti i Jablanicu, Mostar, Bihać i Prijedor.

Ciljevi ovog projekta, kako je istakao Corrado Altran, su: susreti sa ljudima koji su preživjeli ratne strahote, razumijevanje kulturalne, društvene i prirodne kompleksnosti srca jugoistočne Evrope, te produbiti odnose između gradova i regija dvije zemlje putem konkretnih projekata.

Predstavnici Udruženja "Šator za mir i ljudska prava" upoznali su dogradonačelnika Jurišića sa inicijativom za organizaciju Svjetskog marša mira, koja je nastala u Barceloni a koju su podržali svi gradonačelnici svjetskih gradova nosilaca poruke mira među kojima je i gradonačelnica Sarajeva.

"Svjetski marš mira trebao bi trajati tri mjeseca. Krenuti će sa Novog Zelanda u oktobru 2009. godine, nastaviti kroz Australiju, Indiju, Kinu, Rusiju i proći kroz Sarajevo", rekao je Stefano Senni, predstavnik Udruženja koje je podržalo inicijativu i koje će učestvovati u njenoj realizaciji.

"Sarajevo je pravo mjesto kroz koje treba proći Svjetski marš mira zbog svega što je proteklih godina preživjelo, što je simbol multikulturalnosti i zajedništva i što putem Asocijacije gradova nosilaca poruke mira radi na promociji mira u svijetu", rekao je dogradonačelnik Jurišić koji je goste iz Gorizie upoznao sa ustrojstvom grada Sarajeva, te sa dosadašnjom saradnjom Grada sa pobratimskim i gradovima partnerima iz Italije.

Prijemu je prisustvovao i Marko Marinčič, odbornik u Pokrajini Gorizia koji je ukazao na dosadašnju dobru saradnju Kantona Sarajevo i regije Friuli Venecia Julija u okviru koje je i pokrajina Gorizia.

On je posebno naglasio spremnost za saradnju njegove pokrajine sa Sarajevom na kulturnom planu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.