BiH
0

Krnjić: Za eventualno povećanje penzija trebat će dodatna sredstva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Zijad Krnjić smatra da je, kao i niz prethodnih godina i 2014. bila i za društvo, a time i za taj zavod, teška godina.

"U odnosu na prethodne godine specifične teškoće su bile primjena Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju, koja je uvela u pravo novih 6.000 penzionera više od očekivanog prirodnog priliva, značajne ekonomske posljedice koje su nastale katastrofalnim poplavama u maju i koje su se odrazile i na prihode od doprinosa. Broj penzionera se, na kraju 2014. veoma približio brojci od 400.000, a za isplatu 12 penzija iz 2014. godine bit će utrošeno oko 1,84 milijarde KM", kazao je Agenciji FENA direktor Krnjić.

Od tog iznosa FBiH je, kako navodi, osigurala, za povoljnije penzije i posebni staž, te desetinu starog duga 246,5 miliona KM, a obaveze su joj 253 miliona KM, tako da će ostati neizmireno oko sedam miliona KM obaveza FBiH nastalih po važećim propisima.

"Godina 2014. je završena s oko dva posto deficita, međutim, bez ikakvih kredita ili drugih zaduženja i neisplaćenih penzija i rashoda. Od januara 2014. penzije su povećane za pet posto i to povećanje smo, kako se iz prethodnih informacija vidi, izdržali", kaže on.

Krnjić ističe da finansijski plan za 2015. iznosi 1,90 milijardi KM, i to s pretpostavkom odražavanja sadašnje visine penzija.

"Za eventualno povećanje penzija trebat će osigurati dodatna sredstva, jer i na postojećem nivou penzija raste potrebni iznos sredstava, zbog prirodnog povećanja broja penzionera", ističe.

Podsjeća da se dodatna sredstva od doprinosa mogu osigurati iz dvaju izvora (povećanjem broja zaposlenih ili povećanjem plaća, što znači porastom BDP-a).

Efektivno povećanje broja zaposlenih, kao posljedica ekonomskog rasta, ne može se, svjestan je Krnjić, desiti preko noći, kao ni povećanje plaća. Međutim, i jedno i drugo se može brzo desiti kao produkt efikasnijeg rada inspekcijskih organa (Porezne uprave i Uprave za inspekcijske poslove).

"Naime, svi smo svjedoci da hiljade poslodavaca krše zakone i po jednom i po drugom osnovu: drže dio radnika nacrno i obračunavaju doprinose na umanjene plate, a drugi dio zarade isplaćuju nacrno. Također, veliki privredni sistemi u vlasništvu države, kao što su gotovo svi rudnici (izuzev Banovića i Đurđevika), Željeznice FBiH i još neki, uz zvaničnu saglasnost Vlade, isplaćuju samo neto plate i to na zavidnom nivou. Penzijski, a mislim i zdravstveni sistem, takvo komotno ponašanje inspekcijskih organa i vlasti neće moći finansijski izdržati, pogotovo neće moći izdržati povećanje penzija, koje je opet imperativ za populaciju od 400.000 porodica penzionera", kazao je direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.