Jirži Kudela o stanju u BiH
0

"Krize su postale dio bh. političkog folklora"

SRNA
Jirži Kudela, češki ambasador u BiH, vidi ukidanje viza "kao sljedeći i u ovom trenutku ključni korak u smjeru integracija u EU" i upozorava da vlasti u BiH "nisu uradile dovoljno, jer nisu dale dovoljno argumenata da bi ovo pitanje još više bilo potencirano na nivou EU".

Kudela je u intervjuu Srni naglasio da su vize "veoma vidljiv i prisutan dokaz udaljenosti BiH od EU i da bi većina građana ukidanje viza shvatila kao značajan korak prema EU".

"Nedavno je usvojen set zakona u ovom pravcu i ja taj korak pozdravljam, ali zar se uvijek mora čekati posljednji trenutak? Ostaje još nekoliko uslova, naprimjer, biometrijski pasoši i uspostavljenje policijskih institucija. Mi ostajemo pobornici ukidanja viza, ali vlasti u BiH moraju ispuniti svoje obaveze, prije svega u interesu vlastitih građana" - objasnio je Kudela.

On upozorava da "aktuelna politička situacija u BiH nije dobra", te da su krize i nestabilnosti, poput one u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (RS), postale dio "bh. političkog folklora".

"Nažalost, kroz ovakve krize se, pravi, životni problemi građana BiH izmještaju na drugi kolosijek. Problemi bh građana su, prije svega, ekonomski i treba ih rješavati prioritetno. Što se tiče prudske trojke, žao mi je što je prekinuto sa razgovorima. Kakva će biti budućnost prudskog procesa znaju samo njegovi akteri. Da li će biti stvorena neka nova forma "Prud" 2, 3, 4, 5 ...ili kako će se već zvati - ne znam, ali ostaje činjenica da ne postoji alternativa konstruktivnom dijalogu" - poručio je Kudela i dodao: "Što se tiče zaključaka Narodne skupštine RS, naš stav je jasan - u potpunosti smo podržali reagovanje HR/EUSR (visokog i specijanog predstavnika EU) povodom ovih zaključaka. EU smatra da je njihovo usvajanje štetno za put BiH u EU".

Govoreći o jačanju uloge EU u BiH, što je i najavljeno kao jedan od prioriteta češkog predsjedavanja EU, Kudela je istako da je Unija "u tom periodu posvetila veliku pažnju kako BiH, tako i cijeloj regiji tzv. zapadnog Balkana".

"Što se tiče diplomatskih koraka, bilo je pismo Ren – Solana, pismo Miliband – Švarcenberg, zatim zajednička posjeta tri ministra EU zemalja (Francuske, Švedske i Češke Republike), zajednička posjeta Solane i Džozefa Bajdena, vrlo česti kontakti na nižim i radnim nivoima. EU je za vrijeme našeg predsjedavanja pokušala maksimalno pomoći evropskoj integraciji BiH i možemo reći da je došlo do EU ofanzive i da je put BiH prema EU postala glavna tema" - naveo je češki ambasador.
Prema njegovoj ocjeni, "što se tiče domaćih institucija, uprkos svemu, uočljiv je određeni napredak, pogotovo u posljednje vrijeme, na polju ispunjavanja obaveza za liberalizaciju viznog režima".

"Mislim da je većini domaćih institucija i političara jasno šta trebaju činiti u interesu procesa integracija i da se na ovom polju radi, iako sa zakašnjenjem" - dodao je Kudela.

Kudela je podsjetio da je "na međudržavnom planu organizovano više konferencija na nivou ministara o budućnosti zapadnog Balkana kao i konferencije koje su bile usmjerene na konkretnu oblast - na primjer, mogućnosti stipendija za studente iz ove regije".

"Veliki trud i energija bili su posvećeni liberalizaciji viznog režima, a podržavali smo i uspostavljanje kontakata između profesionalnih i drugih udruženja u BiH i Češkoj. Što se tiče lokalnog nivoa, naša ambasada je dosljedno iskoristila sve mogućnosti viznih olakšica da građani BiH što jednostavnije i, ukoliko je to moguće, besplatno dobijaju vize i slobodno putuju u Češku i EU" - istakao je on.

Nastavljeno je sa programom obezbjeđivanja stipendija za studente iz BiH, organizovano niz kulturnih događaja širom države, koji su trebali približiti EU građanima BiH.

"Podržali smo i EUSR, aktivnosti Evropskog pokreta u BiH, kao i druge inicijative koje su približavale EU običnom čovjeku. Takođe, mislim da smo bili veoma otvoreni za sva pitanja medija i javnosti. Smatramo da na obje strane postoje još vrlo jake predrasude – sa jedne strane EU kao, recimo, žhladni i nedostupni bastionž, a sa druge BiH kao nestabilna i nesigurna zemlja. Češka Republika je svojim aktivnostima htjela napraviti sve što je u mogućnosti jednog predsjedavanja u smjeru uklanjanja ovih predrasuda. Vjerujem da smo u ovome i uspjeli" - poručio je Kudela.
Moto češkog predsjedavanja EU bio je “Evropa bez barijera”, a ključna pitanja predsjedavanja su bila - ekonomija, energija i EU u svijetu, a češki ambasador u BiH smatra da su postignuti zadovoljavajući rezultati.

"Pokrenuti su procesi i diskusije o ovim pitanjima. Održano je mnogo konferencija i sastanaka na najvišem nivou sa ciljem prevazilaženja ekonomske krize, osiguranja energetske budućnosti i vanjskih odnosa EU. Uloga predsjedavajuće zemlje EU je, prije svega, da moderira proces i predlaže teme o kojima će biti raspravljano. Pomogli smo da se izbjegnu neke od najtežih posljedica energetske krize, potaknuli smo ozbiljne pripreme na izgradnji alternativnih pravaca importa energije u Evropu, vodili smo tešku diskusiju i branili našu tezu da nije moguće postići ekonomsku stabilnost i prevazići krizu protekcionističkim mjerama pojedinih država" - pojasnio je Kudela u intervjuu Srni i dodao:

"Intenzivno smo radili na jačanju veza EU sa svijetom (samiti sa SAD, Rusijom, Kinom) i drugim zemljama. Na planu EU legislative napravili smo relativno mnogo. Za vrijeme našeg predsjedavanja usvojeno je oko 50 zakona i legislativnih akata, što odgovara i predsjedavanju puno većih zemalja od Češke Republike".