BiH
0

Krivična prijava protiv direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića

FENA
Suosnivač Privrednog društva "Pro-Caffe" d.o.o. Sarajevo Bakir Alispahić podnio je nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu krivičnu prijavu protiv direktora Uprave policije FMUP-a Zlatka Miletića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje iz člana 347. KZFBiH i krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 383. tog zakona.

Alispahić u obavijesti za medije navodi da je to odgovor na nedavnu prekršajnu prijavu koju je protiv njega podnio direktor Uprave policije FMUP-a za neovlašteni promet drogama te izvještaj Tužiteljstvu BiH, a što se odnosi na uvoz čaja od kanabisa realiziran putem preduzeća "Pro- Caffe".

Advokat Šemso Temin koji zastupa interese Bakira Alispahića potvrdio je Feni da je spomenuta krivična prijava podnesena te pojasnio da po Zakonu o privrednim društvima, privredno društvo zastupa direktor, a da njegov klijent nije direktor "Pro.Caffea" i da ne može odgovarati za zakonitost poslovanja te firme.

  • Uprava privrednog društva odgovara za poslovanje, a ne njegov osnivač, naveo je Temin, podsjećajući kako Alispahić nije ovlaštena osoba za zastupanje spomenutog privrednog društva koja bi odgovarala za eventualnu nezakonitost u radu.

U kopiji krivične prijave proslijeđenoj uz obavijest o njenom podnošenju navodi se da prema dokumentu Uprave za indirektno oporezivanje Banja Luka - Sektora za carine od 4. decembra 2006. pod nazivom "Obavezujuća informacija o svrstavanju robe prema carinskoj tarifi BiH", čaj od kanabisa svrstan u bezalkoholne napitke određene tarifne oznake.

U krivičnoj prijavi se dalje navodi da je direktor Uprave policije FMUP-a 5. septembra protiv Bakira Alispahića podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom Općinskom sudu u Sarajevu, Prekršajno odjeljenje Novo Sarajevo, "iako je znao ili je morao znati da oštećeni Alispahić nije ovlaštena osoba za zastupanje privrednog društva "Pro Caffe" d.o.o. Sarajevo koja bi odgovarala za nezakonitosti u radu spomenutog privrednog subjekta".