Finansijska policija FBiH
0

Krivična prijava protiv bivšeg direktora Pretisa Jusufa Piralića

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Finansijska policija Federacije BiH (FBiH) podnijeće Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora i predsjednika Nadzornog odbora firme namjenske industrije "Pretis" Vogošća Jusufa Piralića i Ahmeda Agića zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

U Finansijskoj policiji potvrdili su da protiv Piralića podnose prijavu zbog nenamjenskog utroška oko sedam miliona KM kredita, zbog prodaje nekretnina firme bez saglasnosti Nadzornog odbora (NO) i Skupštine, izdavanja poslovnih prostora zakupcima biranim bez kriterija i zbog ulaganja u mašine koje nisu bile navedene u bilansu stanja, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

U Finansijskoj policiji kažu da će podnijeti prijavu protiv Piralića jer je nekretnine "Pretisa" procijenjene vrijednosti 34 miliona KM založio kao hipoteku kod banaka radi 14,5 miliona KM kredita, a utvrđeno je da je pola tih sredstava utrošena nenamjenski.

"Piralić je pod zakup izdavao poslovne prostore pristupivši proizvoljnom načinu ugovaranja zakupodavnih odnosa, tako da se cijena zakupa ne može smatrati najpovoljnijom. U momentu zaključivanja ugovora jedno lice nije imalo zakonsko ovlaštenje za potpisivanje ugovora. Zakup je u 2007. godini iznosio 150.000 KM, a u 2008. godini 170.000 KM", potvrdili su u Finansijskoj policiji, koja je po prijavi Sindikata "Pretisa" izvršila kontrolu poslovanja firme od 2004. do 2008. godine.

U izvještaju su finansijski inspektori naveli da su sa 11 kupaca zaključeni ugovori o prodaji nekretnina "Pretisa" za ukupno osam miliona KM, ali za ovo nije traženo odobrenje NO i Skupštine, niti im je podnesen izvještaj o utrošku. 

Inspektori su konstatovali da je Piralić potpisivao finansijske izvještaje, iako je morao znati da su podaci o bilansu netačni, jer su iz bilansa isključene određene nekretnine, mašine, zemljišta i samim tim se ne može njima raspolagati.

"Ipak je u jednu mašinu koja nije bila u bilansu niti u funkciji uložio 850.000 KM. Izvršena je nabavka mašine za 93.000 KM bez saglasnosti nadležnog organa i ekonomske opravdanosti. Kod odabira izvođača radova za opravke mašina nije bilo konkursa", kažu u Finansijskoj policiji.
Predsjednik NO "Pretisa" Ahmed Agić tvrdi da je preduzimao sve što je mogao, te da je NO donio zaključke da se isprave sve nepravilnosti koje je konstatovao nezavisni revizor kojeg su angažovali.

"Prodaja imovine išla je mimo nas. Tražili smo izvještaj o utrošku sredstava, ali nam ga Piralić nije dostavio. Tek sada saznajemo neke stvari kao to da se reklamacije nisu rješavale", rekao je Agić.