Bileća
0

Kritično u naselju Jezerine

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Iz prigradskog naselja Jezerine u opštini Bileća do večeras je iseljeno 15 kuća, a očekuje se da bi noćas mogla biti evakuisana još dva domaćinstva, jer se nivo vode povećava i prodire u unutrašnjost objekata - potvrđeno je Srni u opštinskom štabu civilne zaštite.

Mnogim od ugroženih objekata može prići samo čamcima.

Ratko Vujović, načelnik ovog štaba, kaže da je Civilna zaštita podijelila pomoć opštine ugroženom stanovništvu u hrani, higijenske pakete i vodu za piće.

Prema njegovim riječima, do sada su iz poplavljenog naselja iseljena 54 stanovnika, od čega 42 odraslih i 12 djece.

U spasavanju dobara ugroženom stanovništvu pomažu prijatelji, rodbina, a u pomoć su iz Trebinja došli i pripadnici Civilne zaštite i tri deminerska tima.

Opštinski štab Civilne zaštite stanovništvu je na raspolaganje dao čamac kako bi mogli prići poplavljenim kućama.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Bileća odlučeno je da se iz opštinskog budžeta kao pomoć za ugroženo stanovništvo izdvoji 200.000 KM.
I u Popovom polju u opštini Trebinje nivo vode je u stalnom porastu, a najritičnije je u selima Orašje gdje je zbog ulijevanja vode jedna kuća iseljena, a druge su ugrožene.

Opštinski štab Civilne zaštite sutra će čamcima dopremiti neophodne namirnice na osnovu napravljenog spiska potreba za stanovništvo ovog sela. 

Kritična situacija je i u selu Poljice gdje je iseljena jedna kuća, dok su poplavljeni prilazni putevi prema nekim od trebinjskih naselja.

Pod vodom u Popovom polju su i stotine hektara oranica, vinograda i voćnjaka, a ukoliko hidroelektrana Čapljina ne bude otvorena, kako bi se omogućilo oticanje vode, situacija će biti još teža.