BiH
7

Kritična masa 21. put održana u Sarajevu: Vozači su počeli obraćati više pažnje na bicikliste

Piše: A. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Posljednje ovosezonsko okupljanje biciklista pod nazivom Kritična masa održano je danas u Sarajevu. Polazna tačka bila je ispred Zemaljskom muzeja BiH, a biciklisti su ovoga puta prešli skraćenju rutu, Obalom Kulina bana do Vijećnice pa zatim do Pofalića.

"Kritična masa brine o sigurnosti biciklista koji od 1993. godine postoji u svijetu. Zbog nesigurnosti u vožnji glavnim ulicama, jer nemamo biciklističke staze, članovi Trek Teama došli su prošle godine na ideju da ovaj projekt implementiraju i kod nas", podsjetio je predsjednik ovog biciklističkog kluba Senad Bečković.

Pored sigurnosti biciklista, ovo je promocija biciklizma u Sarajevu.

"Danas smo se okupili 21. put i vjerovatno posljednji put u ovoj godini. Radimo u kontinuitetu i nastavljamo raditi na dobijanju što više biciklističkih staza i skretati pažnju vozačima motornih vozila da mi po zakonu imamo ista prava kao i oni. Naši vozači kao da nisu polagali vozački ispit. Kada izađete van granica BiH, to je druga priča. Načekat ćete se da vam na ulici neko svirne i prepadne vas. Ovdje kod nas to je sasvim normalno i dobro vas isprepadaju", kazao je Bečković.

Prije 15-ak dana rezimirali su sve što se dešavalo u proteklih godinu i po dana i kažu da su vozači počeli obraćati više pažnje na bicikliste, komunikacija i interakcija je povećana, stalnim pojavljivanjem i prozivanjem nadležnih izgrađeno je više kilometara biciklističkih staza, najviše na području općine Novi Grad, a počelo je i na Ilidži i u Novom Sarajevu.

"Ostalo nam je da pokrenemo općine Centar i Stari Grad i da se što više ljudi odvaži da koristi bicikle, njima odlazi na posao, da što više njih uživa u vožnji rekreativno jer sve ovo je jedna velika promocija biciklizma", dodao je.

Nakon vožnje održano je druženje biciklista i podjela poklona partnera Kritične mase Vispak, Guma M, Kisljak i Trek Bike centar.