Sulejman Tihić
0

"Kriterijum za vlast treba biti odnos snaga u domovima naroda"

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
SDA smatra da kriterijum za raspodjelu pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH i Federaciji BiH /FBiH/ treba da bude odnos političkih snaga u domovima naroda.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je na današnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u Sarajevu da je to jedini objektivan kriterijum, navodeći da uspostavljanje vlasti može da bude obavljeno na osnovu odnosa političkih snaga stranaka u klubovima Srba, Bošnjaka i Hrvata.

"Pošto je problem u FBiH, predložio sam da na osnovu broja delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda bude izvršena raspodjela pozicija. Dva HDZ-a bi mogla da imaju dvije trećine ili tri petine, a HSP i `Radom za boljitak` trećinu ili dvije petine i da se na osnovu toga vrši raspodjela pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u FBiH i BiH. Mislim da je to korektan prijedlog koji bi mogao da nas izvuče iz pat pozicije", pojasnio je Tihić. 

On je rekao novinarima da je ovaj prijedlog iznio prije nekoliko dana liderima HDZ-a Draganu Čoviću i SDP-a Zlatku Lagumdžiji, ali da ga oni nisu ni prihvatili, niti odbili.

"Očekujem da narednih dana dobijemo njihovo izjašnjenje i postignemo konačan sporazum", dodao je Tihić. 

On smatra da bi dva HDZ-a i SDP trebalo da raspodijele pozicije predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministra inostranih poslova, odnosno da svakome od njih pripadne po jedna od ove dvije pozicije.