FBiH
0

Krišto pozvala na razum i zajednički rad

FENA
Povodom najnovije krize u funkcioniranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predsjednica Federacije Borjana Krišto pozvala je na radni sastanak najviše dužnosnike federalne izvršne vlasti, kojem se odazvao samo dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Premijer Mustafa Mujezinović, dopremijer Gavrilo Grahovac i dopredsjednica FBiH Spomenka Mičić nisu se odazvali pozivu, dok je dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo bio opravdano odsutan.

"Aktualna situacija je nalagala odgovornost svih pozvanih da se odazovu pozivu šefa izvršne vlasti, po Ustavu FBiH, i da se o nastalim problemima razgovara u okviru institucija.

Razgovor u okviru institucija i pozicija je odgovoran pristup i pravi način za konstruktivnu raspravu i pronalaženje najboljih rješenja u funkcioniranju vlasti.

Igonoriranje ustavnih institucija i dužnosnika sigurno nije put za prevazilaženje teškoća", navedeno je u saopćenju za javnost upućenom iz Ureda predsjednice Krišto.

Ona smatra da je preglasavanje ministara iz jednog naroda u Federalnoj vladi i nepoštivanje ustavne pozicije pokazatelj da se ne radi o trenutnoj nepromišljenosti nego o nastojanju da se Federacija stavi u funkciju interesa samo jednog naroda.

"To nije dobro ni za Federaciju BiH ni za bilo koji narod ili građanina Federacije BiH", navodi Krišto.

Stoga, kako je saopćeno iz njenog ureda, ona poziva sve dužnosnike FBiH na razum i zajednički rad radi zajedničkog rješavanja mnogostrukih problema u funkcioniranju vlasti na dobrobit svih naroda i građana Federacije Bosne i Hercegovine.