Čapljina
0

Krišto otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike

FENA
Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je u Srednjoj školi u Čapljini otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Ovo takmičenje svake godine organizira Udruga matematičara Ruđera Boškovića Mostar.

Inače matematika je jedini nastavni predmet iz kojega se svake godine organiziraju takmičenja učenika srednjih škola od razine školskih do federalnog takmičenja.

Na takmičenju sudjeluje 230 učenika iz županija: Hercegovačko-neretvanske, Središnje Bosna, Posavske, Hercegbosanske i Zapadnohercegovače, te učenici katoličkih školskih centara iz Žepča, Travnika, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Bihaća, Banja Luke, kao i učenici Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog.

Obraćajući se prisutnima, a posebno takmičarima, predsjednica FBiH Krišto je čestitala učenicima na dosadašnjim postignutim rezultatima i predanom radu, jer danas se takmiče najbolji od puno dobrih koje naše odgojno - obrazovne ustanove imaju.

Vjerujući da će znanje pobijediti, predsjednica FBiH poželjela je najboljima na današnjem takmičenju puno uspjeha na narednim takmičenjima, saopšteno je iz Ureda za informisanje predsjednice FBiH.