VSTV BiH
0

Krišto nelegalno imenovala sudiju Ustavnog suda FBiH

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH izrazilo je danas zabrinutost i oštro je reagiralo povodom odluke predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto da se na poziciju sudije Ustavnog suda Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda imenuje Andrija Kolak, saopćeno je iz VSTV-a.

Naime, prema odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH donesenoj na sjednici Vijeća 11. septembra, Vijeće je za poziciju dvoje sudija Ustavnog suda FBiH predložilo iz reda srpskog naroda Slađana Ajvaza i Veru Jovanović, iz reda hrvatskog naroda Tadiju Bubalovića i Danicu Šain, a iz reda bošnjačkog naroda Diku Omerović i Muhidina Hajdarevića.

O ovoj odluci kao i o zaključku donesenom na sjednici Vijeća 9. oktobra, prema kojem Vijeće ostaje kod svog ranije usvojenog prijedloga za poziciju sudije Ustavnog suda FBiH, predsjednica Krišto je obaviještena.

Također su u pismenom mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH od 4. septembra eksplicitno navodi da, "što se tiče kandidata iz reda hrvatskog naroda, Sud podržava prijedlog Vijeća upravo po predloženom prioritetu, odnosno kandidata dr. Tadiju Bubalovića i mr. Danicu Šain".

  • Iz svega navedenog slijedi da Odluka o imenovanju Andrije Kolaka za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH nije donesena na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, odnosno da je kod imenovanja sudije Ustavnog suda iz reda hrvatskog naroda odstupljeno od prijedloga Vijeća, kaže se u saopćenju.

Iz VSTVBiH, također, upozoravaju da je ova odluka protivna Ustavu Federacije BiH i odredbama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

S obzirom na činjenicu da, u skladu s odredbama Ustava Federacije BiH, delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebaju potvrditi odluku predsjednice Krišto o imenovanju sudije u Ustavni sud FBiH, VSTVBiH ovim putem javno poziva predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto, kao i potpredsjednike FBiH, da još jednom razmotre svoju odluku, te delegate Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da prilikom odlučivanja poštuju ustavne i zakonske odredbe i ne dovedu u sumnju legalitet i zakonitost provedenog postupka izbora i imenovanja na tako važnu poziciju kakva je pozicija sudije Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.