BiH
0

Krišto: Napravljen iskorak na putu ka reformama, ali mogli smo i bolje

FENA
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kada je u pitanju 2015. godina na neki način možemo biti relativno zadovoljni i izvješća su pokazala da je država napravila izvjestan iskorak kada je u pitanju evropski put Bosne i Hercegovine, kazala je predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH).

Govoreći o rezultatima postignutim u prošloj godini, podsjetila je na usvajanje zajedničke izjave Predsjedništva BiH o socijalno-ekonomskim reformama, ali, iako je BiH složena zemlja i postoje određene poteškoće, ocijenila je da se moglo postići mnogo više i bolje.

Stoga je izrazila nadu da će u 2016. godini biti mnogo više političke volje, tolerancije, dijaloga i međusobnog uvažavanja te da će se riješiti veća politička pitanja koja su pred vlastima BiH, a koja ponekad otežavaju iskorak u smislu socijalno-ekonomskih reformi odnosno boljeg i prosperitetnijeg, ali i sigurnijeg života građana.

Podvukla je također da je pred BiH obveza rješavanja pitanja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" iako je to sada stavljeno u takozvani "drugi plan".

"Bez obzira što sada imamo neku vrstu odgode da to ne napravimo to je obveza koja je pred nama. Kako budemo izvršavali obveze iz Evropske agende mi ćemo morati raditi na ovim otvorenim pitanjima koja su uvjet da bismo pristupili Evropskoj uniji", objasnila je Krišto.

Budući da se sada govori o predaji kredibilne aplikacije za članstvo, o dobijanju kandidatskog statusa za pristup EU, Krišto je mišljenja da su stečeni svi preduvjeti da bi BiH to mogla dobiti jer državu svakako čeka ispunjavanje svih onih drugih obveza koje su popisane u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

U Novog godini poželjela je da svi koji rade odgovoran politički i institucionalni posao doprinesu da bh. građani žive bolje, sigurnije i prosperitetnije.