Livanjska hronika skandala
0

Krišto mimo Ustava bira sudije Ustavnog suda FBiH!

Piše: Tatjana Sekulić
Zna li predsjednica Ustav ili misli da je HDZ-u sve dozvoljeno?
Zna li predsjednica Ustav ili misli da je HDZ-u sve dozvoljeno?
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i potpredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić, donijeli su jučer veoma sumnjivu Odluku o imenovanju sudaca Ustavnog suda FBiH. "Po babama i stričevima" ugurali su svoje kadrove, ignorirajući preporuke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i samovoljno odlučili (?!) da njihova Odluka stupi na snagu odmah (?!), tačnije 3. februara 2011.

Predsjednica Federacije Borjana Krišto, uz amin Kebe i Mičićeve imenovala je za suce Ustavnog suda BiH Andriju Kolaka, iz reda hrvatskog naroda, Miloša Babića iz reda srpskog naroda i Dženanu Hadžiomerović, iz reda bošnjačkog naroda, za sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

Slijedeći izreku "koga nema bez njega se može", Krišto, Kebo i Mičić imenovali su sudije i naložili stupanje Odluke na snagu bez da odluku, kako Ustav Federacije BiH nalaže, potvrdi većina delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kakav VSTV, kakav Dom naroda

Prema Ustavu Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) predlaže suce za Ustavni sud BiH, pravi rang listu kandidata, Predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika imenuje, a Dom naroda Parlamenta FBiH potvrđuje.

No, ovoga puta Krišto, Kebo i Mičić zaobišli su tu proceduru.

Za sudije su imenovali Kolaka, Babića i Hadžiomerovićku, te u Odluci naveli da ona stupa na snagu danom donošenja (3. februara op.a), te da će biti objavljena u Službenim novinama FBiH nakon što je većina poslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH potvrdi.

Kao što je poznato, Dom naroda Parlamenta FBiH još nije konstituisan, a to su predsjednici FBiH i pokušali iskoristiti.

OHR: Ozbiljan i problematičan potez

Povodom ovakve Odluke kontaktirali smo i OHR. Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a, istakao je za Sarajevo-x.com:

"Prema prvim informacijama ovo je veoma ozbiljan i problematičan potez. Prikupljamo detalje, a ovo pitanje će biti predmet naše pažnje u sljedećem periodu."

Pokušali smo dobiti detaljnije informacije i od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, no na naš upit do objave teksta nisu odgovorili.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Borjana Krišto nelegalno imenuje sudiju Ustavnog suda.

Slična priča dogodila se još 2008. godine. I, velikog li čuda, Krišto je i tada imenovala Andriju Kolaka, a Doma naroda FBiH je to imenovanje odbio, dok je i OHR reagirao ukazujući na samovolju Borjane Krišto.

Naime Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH tada je predložilo Slađana Ajvaza i Veru Jovanović, iz reda hrvatskog naroda, no Krišto je "probrala" svog zemljaka Kolaka, kojeg nije ni bilo među predloženima!