BiH
0

Krišto i Harrison o suradnji BiH i Velike Britanije

FENA
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se danas u Sarajevu s Victoriom Harrison, zamjenicom veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva se razvijaju na osnovama ravnopravnosti i uzajamne koristi i može se ocijeniti da su na zadovoljavajućoj razini, zaključeno je tokom susreta. Posebno je iskazan interes za razvijanje gospodarskih odnosa, unapređenje međusobne trgovinske razmjene te za obostrana investicijska ulaganja.

"Jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora svakako doprinosi bržem gospodarskom razvitku BiH te njenoj boljoj i sigurnijoj europskoj perspektivi", saopćeno je nakon susreta.

Razmijenjena su stajališta o aktualnim političkim dešavanjima u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini u kontekstu provedbe reformi i daljnjih koraka u euroatlantskim integracionim procesima. Za pozitivan ishod početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU potrebno je angažirati sve resurse u zemlji, zajednička je ocjena.

Na osnovu dosadašnjeg razvitka odnosa između dviju zemalja, istaknuto je da BiH može računati na potporu Velike Britanije, kako na bilateralnom polju, tako i kada je u pitanju uključivanje u europske integracije. S tim u svezi iskazana je spremnost za daljnje susrete i suradnju, navodi se u saopćenju iz kabineta predsjednice FBiH.