BiH
0

Krimolovci: Zaprimljeno 426 poziva, 84 korisne informacije

SRNA
Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u septembru je putem telefonske linije "Krimolovci" registrovala 426 poziva, od koji su u 84 slučaja građani dali korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja 18, neovlašteni promet opojnim drogama 14, te ostala krivična djela 21, saopšteno je iz SIPA-e.

Od ukupnog broja primljenih informacija, 84 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, a po 11 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu stiglo je 86 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca".

Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po ovim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima četiri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a tri izvještaja dostavljena su na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 159 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080 020 505.