BiH
0

"Krimolovci“ u novembru: Zaprimljeno 330 pozivа i 30 korisnih informacija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru su registrirali 330 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 30 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, koji je uspostavljen na web stranici SIPA-e u februaru ove godine, zaprimljeno je 68 prijava, od čega 19 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

"Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, neovlašteni promet opojnim drogama i privredni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem "Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 49 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 12 je postupala i SIPA - saopćeno je iz SIPA-e.

U izvještajnom periodu, dodaje se, pristiglo je 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem "Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 147 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci“ - 080 020 505.