BiH
0

"Krimolovci" u aprilu pozvani 605 puta

FENA
Tokom aprila 2010. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su registrirali 605 poziva na telefonskoj liniji "krimolovci“, od kojih je 194 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 64 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (10), neovlaštenu trgovinu opojnim drogama (9), te neovlaštenо držanje oružja ili eksplozivnih materija (7).

Od ukupnog broja korisnih informacija 59 ih je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se pet informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristigle su 48 povratne informacijе na osnovu kojih je utvrđeno da je nadležnim tužilaštvima dostavljen jedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su 2 izvještaja dostavljena na ocjenu a podnesena je i jedna prekršajna prijava.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj "krimolovci“ – 080 020 505 dali 347 savjeta.